Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Evropska vas – Irska

Objavljeno: Sreda, 08.01.2020    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
Radeče-evropska vas3

V Svibnem in Radečah so učenke in učenci ustvarjali na temo Irske v okviru projekta Evropska vas.

V ponedeljek, 23. 12. 2019, smo imeli na OŠ Marjana Nemca Radeče tehniški dan. Namenjen je bil projektu Evropska vas, v katerem letos ustvarjamo na temo otoške države Irske.

Tehniški dan je večinoma potekal na delavnicah v oddelčnih skupnostih, kjer smo spoznavali članico Evropske unije Irsko, njeno kulturo, običaje, književnost, glasbo, jezik, državne simbole, kulinarične posebnosti in druge zanimivosti. Nekateri smo bili zadolženi za fotografiranje in poročanje. Ker se bomo v okviru projekta spomladi predstavili s svojo stojnico, je bil poudarek tudi na izdelkih, povezanih z Irsko. V eni izmed delavnic so s 3D tiskalnikom oblikovali zanimivosti Irske. Izdelovali so irski križ, izdelava je trajala 1 uro in 48 minut.

TEHNIŠKA DAN POSVETILI IRSKI

Na PŠ Svibno so izdelovali triperesne deteljice, starodavni simbol Irske, ki naj bi varoval pred zlom in prinašal srečo. V prvem razredu na centralni šoli v Radečah so učenke in učenci izdelovali ovčke iz vatiranih palčk, ovne, obročke za zavese in kljukice. Aprila bodo pekli piškote, danes pa bodo brali tudi pravljico Oskarja Wilda. Ugotovili so, da je na severu Irske veliko ovac. V 2. a so naredili irsko zastavo iz kolaža in škratov klobuk za barvice. Naučili so se, da ti škrat uresniči željo, ko prideš do konca mavrice. Bilo jim je zabavno. V 2. b so izdelovali broške in obeske iz das mase, na katere bodo prilepili simbole Irske. Poslušali so tudi različne zgodbe in himno. V 3. razredu so se učenci razdelili v tri skupine. V eni skupini so izdelovali škratke iz papirnatih tulcev, v drugi skupini broške, v tretji pa magnete v obliki škratov in zapestnice. Učenke in učenci 4. razredov so izdelovali skodelice z deteljicami, irsko zastavo in zgibanke. Sošolka jim je predstavila Irsko. Ugotovili so, da je Irska večja od Slovenije, občudovali pa so njihovo kulinariko. V 5. razredih so naprej raziskali Irsko, nato so njene značilnosti upodobili s pomočjo hama perlic. Naredili so značilno irsko sovo, keltski znak, triperesno deteljico. Poslušali so tudi popularno skupino U2. V 6. a razredu so raziskovali keltske simbole in na podlagi tega naredili obeske za ključe. Najprej so na plastiko z alkoholnim flomastrom narisali različne keltske znake (ljubezni, sreče, zdravja …), nato so jih izrezali in dali v pečico. V 6. b so izdelovali vizitke, na katerih so bile irske značilnosti. Poslušali so zgodbo o dveh velikanih z Irske in s Škotske, nato so si ogledali tudi prispevek o Irski. Posladkali so se tudi s pravo irsko čokolado, ki jo je prinesla njihova sošolka. Učenke in učenci 7. a razreda so poslušali pesem najbolj znane irske skupine The Dubliners. V 7. b razredu pa so izdelovali zemljevide Irske, na katerih so označevali gradove, mesta in znamenitosti. Poslušali so tudi njihovo značilno glasbo. V 8. a razredu so izdelovali plakat o zanimivostih Irske. Pravijo, da so uživali, še posebej, ker jih je spremljala irska ljudska glasba. V 8. b razredu so poustvarili skladbo skupine U2, ki jim je bila zelo všeč. Učenci, ki hodijo v glasbeno šolo, so prinesli različne inštrumente, kot so trobenta, saksofon in kitara, ter naredili čudovito spremljavo. Učenke in učenci 9. razredov so izdelovali karte za igro črni peter, spomin z irskimi značilnostmi, puzzle in tatooje. Ugotovili so, da je za Irsko značilna harfa in podkev. Vsi so se posladkali z različnimi sladicami. Vsi skupaj smo uživali v predprazničnem druženju.

Rubi Gala Nikolič, Ana Marija Vintar, Laura Plazar, Ema Stella Novak, učenke 8. razreda
Fotografije: Mark Škripec, Tjaš Lavrinec, učenca 9. razreda
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

22.06.2020 | Mladi Posavci poročajo

Glasbeni festival v Pišecah

30.06.2020 | Mladi Posavci poročajo

E-twinning projekt In your shoes (V tvojih čevljih)