Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Igralnica sredi gozda

Objavljeno: Sreda, 06.04.2022    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
Slika1
V Artičah smo se razveselili novega, prostornega vrtca, vanj smo se vselili prve dni meseca marca. Navkljub novim prostorom pa otroci najraje odhajajo v gozd, le-ta je zanje najlepša igralnica, telovadnica našega vrtca, ki se spreminja z letnimi časi.

Če vprašate otroke, kje se najraje igrajo, vam bodo vsi v en glas povedali, da je to gozd. Na srečo, ga imamo v Artičah zelo blizu. Zato, veliko časa preživimo v njem. V gozd redno zahajamo vsi iz vrtca, najmlajšim pa gozd pripeljemo v notranje prostore. Obdajajo pa nas tudi travniki, ki so naše igrišče in učilnica hkrati.
Slika2

Gozd je vir navdiha za igro, domišljijo, v njem otroci zadovoljijo dnevno potrebo po gibanju, zato so bolj ustvarjalni, doživljajo občutek ugodja, varnosti, veselja in dobrega počutja. V gozdu raziskujejo gozdna tla, potok, drevesa, razmišljajo kako uporabiti naravne materiale, odkrivajo nove kotičke gozda, opazujejo naravo, se učijo skrbeti za njo. Nevede krepijo medosebne odnose, solidarnost in pomoč drug drugemu.

Gozd je za otroke poligon, kjer razvijajo naravne oblike gibanja, se učijo premagovati ovire in iskati rešitve za probleme, ki se pojavijo. Plezajo po drevesih, gradijo gozdne hiše in imajo čisto pravi tobogan ter gugalnice.

Je tudi naša jedilnica, kjer mnogokrat pomalicamo sadno malico, da lahko čim dlje ostanemo, nekatere skupine tam praznujejo tudi rojstne dneve in imajo čajanke.  V toplejših mesecih nam gozd nudi hladno zavetje in nas ščiti pred močnimi sončnimi žarki.
Dejavnosti v gozdu črpamo iz zakladnice gozdnih idej, ki jih nikoli ne zmanjka. Otroci znanje sprejemajo preko igre, čutno in čustveno, učenje je manj formalno in omogoča svobodo gibanja. V gozd zahajamo ne glede na vreme, v primeru dežja in vlažnega vremena se oblečemo v nepremočljive obleke in obuvala. Takrat prisluhnemo dežnim kapljam, ki padajo skozi drevesne krošnje, se igramo z blatom, opazujemo luže, najraje pa po njih skačemo.

V gozdu se srečujemo z različnimi gozdnimi prijatelji in domišljijskimi liki, kot so; sova Mordijanka, škratek Prehladek, pomladna vila, botra Jesen, palčki … In kadar koli moramo gozd zapustiti, vsaj iz enih ust slišimo, ne še.
 
Zapisala: Špela Lisec
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

04.08.2021 | Redakcija

Strela uničila dom družine Jan

02.04.2021 | Redakcija

Slovar »starosta med starostami«