Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kulturni dan učencev OŠ Jurija Dalmatina Krško

Objavljeno: Torek, 09.02.2021    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
laura 2
Na OŠ Jurija Dalmatina Krško so ob slovenskem kulturnem prazniku učenke in učenci ustvarili različne izdelke, ki si jih lahko spodaj preberete oz. ogledate.

8. 2. 2021 – Prešeren v novi vlogi … na OŠ Jurija Dalmatina Krško

Zjutraj sem se prebudila ob isti uri kot vedno, se oblekla in pozajtrkovala. Pogledala sem si proslavo in prebrala Navodila za kulturni dan …

Potem sem se odločila, da narišem Prešerna. Risanje našega pesnika mi je vzelo kar nekaj časa.

Ko sem končala, sem pojedla krof, nato pa sem se odšla igrat s svojo podgano Tilly. Ko je ati prišel domov, smo odšli k babici na kosilo in po kosilu smo odšli domov.

Z Niko sva očistili kletko Tilly in hrčku. Sedaj pa sedim za računalnikom in pišem nalogo.

Zvečer bom z atijem igrala šah, po šahu pa bom brala knjigo. Upam, da ste tudi vi današnji dan preživeli lepo.

Lep vikend in se vidimo v torek. 😊

Eva Urbanica, 6. č

Naredil sem virtualni izlet po Vrbi na Gorenjskem, kjer se je rodil dr. France Prešeren. Njegova rojstna hiša je bila zelo zanimiva in polna skrivnosti. Za svojo drugo dejavnost pa sem pripravil Prešernove kroglice. Recept sem s svojim kančkom domišljijo malo priredil na svoj način, ampak kljub temu so bile tako dobre, da bi jih z veseljem poskusil še Prešeren!

TA DAN MI JE BIL ZELO VŠEČ!

Kristjan Pangrič Fridl, 6. č

Za današnji kulturni dan sem se odločila, da bom prerisala sliko dr. Franceta Prešerna in lepopisno prepisala zame eno njegovih najlepših pesmi O Vrba, v kateri tako lepo opiše ljubezen do domačega kraja. Vreme je bilo prijetno, zato sem se odpravila na daljši sprehod. Popoldne sem preživela s svojimi starši, bilo nam je zelo lepo.

Hana Podgoršek, 8. c

V petek, 5. februarja 2021, smo na osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško imeli kulturni dan. Ob 10.15 smo se učenci 8. c razreda zbrali na zoom uri, pri kateri smo si ogledali proslavo za kulturni dan. Na kulturnem dnevu naj bi vsak od učencev opravil vsaj eno nalogo (največ dve). Jaz sem naredila plakat o Francetu Prešernu in njegovem življenju, že v četrtek pa sem se odpravila na bližnjo Grmado. Ko sem šla na grmado, je bilo lepo vreme. Na kulturnem dnevu sem zelo uživala.

Noelle Benje, 8. c

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v 5. c razredu na OŠ Jurija Dalmatina Krško

Danes smo pouk na zoom-u začeli v znamenju kulturnega dne, ki ga drugače praznujemo 8. februarja. To je dan smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Ta dan smo Slovenci izbrali za državni praznik in dela prost dan. Zdravljica, ki jo je napisal prav France Prešeren, pa je naša državna himna.

Najprej smo s sošolci odigrali dramatizacijo zgodbe Alenke Goljevšček Kermauner, Če zmaj požre mamo, ki smo jo vadili že ves teden. Razdelili smo se na več skupin in vsak v skupini je imel svojo vlogo, ki jo je mogel odigrati odločno in s poudarki, ter zelo čustveno, saj gre za dramatizacijo.

Na koncu smo si še ogledali šolsko proslavo v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Po koncu zooma smo morali izvesti nekaj dejavnosti povezanih s praznikom. Jaz sem narisala Franceta Prešerna in njegovo neuslišano ljubezen, Julijo Primic. Tudi moja mami se mi je pridružila pri ustvarjanju in tudi ona narisala pesnika in njegovo Julijo. Potem se nama je zahotelo še nekaj sladkega in sva naredili še Prešernove kroglice, ki so bile zelo slastne. Skupaj sva si ogledali še virtualni izlet v Vrbo, rojstno vas našega velikega pesnika. Bilo je zelo zanimivo prisluhniti, kako je živel, v kakšni družini je odraščal in kako so v tistih časih živeli ljudje.

Mislim, da je kultura in kulturna dediščina ter zgodovina Slovencev zelo pomemben del našega življenja, saj predstavljata bogastvo naše države in vseh nas, ki v njej živimo.

Živa Hriberšek, 5. c

Posnetek kulturne proslave na krški šoli je na voljo v spodnjem videu.

« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.05.2021 | Mladi Posavci poročajo

​Zeliščni vrt privablja čebele

17.05.2021 | Mladi Posavci poročajo

​Kostanjeviški osmošolci raziskovali gozd