Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mali umetniki iz Vrtca Mavrica Brežice navdušili z razstavo v Knjižnici Brežice

Objavljeno: Četrtek, 20.06.2024    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Redakcija
otroci vrtec mavrica

Mladi ustvarjalci

Vrtec Mavrica Brežice se je ponovno izkazal z izjemnim projektom, ki združuje kreativnost, tehnologijo in izobraževanje. V okviru projekta B-RIN so otroci, stari 5-6 let, pod mentorstvom vzgojiteljev ustvarili Virtualno 3D galerijo, ki zdaj navdušuje tudi v fizični obliki v prostorih Knjižnice Brežice.

Projekt B-RIN, v katerega je pod vodstvom Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete (UP PEF), vključen tudi Vrtec Mavrica Brežice, je sofinanciran s strani Republike Slovenije, Ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter EU – NextGenerationEU. Tim, ki sodeluje v projektu, je sestavljen iz dveh timov: razvojni tim, ki ga sestavljajo ravnateljica dr. Silvija Komočar, pomočnica ravnateljice Nataša Kostrevc in vzdrževalec IKT opreme Andrej Stopar, ter operativni tim, ki ga tvorita vzgojitelja Nataša Devčić in Rok Godler. Namen projekta je spodbujati pametno, trajnostno in vključujočo rast ter krepiti digitalne kompetence in znanja za nove poklice in zeleni prehod.

Otroci iz Vrtca Mavrica so se podali na prav posebno pustolovščino. Sprehajali so se po mestu Brežice, kjer je vsak otrok posnel eno fotografijo pokrajine, znamenitosti oziroma tistega, kar je otroke v tistem trenutku najbolj nagovorilo. Fotografije so nato razvili v bližnjem foto studiu, pri čemer so se otroci naučili, kako lahko digitalne naprave izmenjujejo podatke, če so povezane med seboj. Po vrnitvi v vrtec so prejeli svoje fotografije in jih poskušali čim bolj podobno upodobiti na risalni list z ogljem v svinčniku. Rezultati so naravnost osupljivi!

Otroci so bili izjemno navdušeni nad celotnim procesom - od sprehoda po mestu, fotografiranja, do risanja in končne predstavitve v galeriji. To je bil zanje resnično nepozaben projekt.
Virtualna 3D galerija, ki so jo ustvarili z uporabo spletnega orodja ART STEPS, je sedaj dostopna tudi širši javnosti. Ogledate si jo lahko na naslednjih povezavah: Virtualna 3D galerija 1 in Virtualna 3D galerija 2

Zaradi velikega zanimanja in uspeha virtualne galerije so se v vrtcu odločili, da umetnine prenesejo tudi v fizično obliko. K sodelovanju so povabili Knjižnico Brežice, ki je velikodušno odprla svoja vrata. Na razstavi, ki je bila otvorjena v torek, 18. 6., si lahko obiskovalci ogledajo digitalne fotografije mesta Brežice, ki so nastale skozi objektiv otrok in čudovite risbe, ki so nastale s tehniko risanja z ogljem. "Cilj tega projekta ni bil le ustvarjanje umetnin, temveč tudi seznanjanje otrok z uporabo digitalnih orodij za ustvarjanje in učenje, razumevanje izmenjave podatkov med povezanimi napravami ter spoznanje, da nam internet omogoča stik z nekom ali nečim, kar ni fizično prisotno," je poudarila ravnateljica vrtca, dr. Silvija Komočar.

Razstava v Knjižnici Brežice bo na ogled do konca meseca. Vabljeni vsi, ki si želite ogledati kreativnost in talent naših najmlajših občanov. Prepričani smo, da vas bodo njihove umetnine navdušile! Za več informacij o projektu in razstavi obiščite FB stran Vrtca Mavrica Brežice ali Knjižnice Brežice.

Vir: Vrtec Mavrica
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.07.2024 | Mladi Posavci poročajo

Hellcats se gredo hladit na Finsko