Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na OŠ Cerklje ob Krki gostili šole partnerice iz Poljske, Romunije in Turčije

Objavljeno: Petek, 03.05.2024    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG_3866
Od 22. do 26. aprila 2024 smo na OŠ Cerklje ob Krki v sklopu Erasmus+ projekta "Think green, go clean, survive" gostili šole partnerice iz Poljske, Romunije in Turčije.

V ponedeljek jih je na vhodu pričakala harmonika, v jedilnici pa vsi otroci, ki so po pozdravu ravnateljice dr. Maje Matrić zapeli šolsko himno. Razkazali smo jim našo šolo in naš kraj, potem pa smo obiskali biodinamično kmetijo Černelič v Dečnem selu. V torek nam je g. Franci Škaler predstavil delovanje NEK Krško, imeli smo voden ogled HE Brežice in predavanje g. Dušana Klenovška v Kapelah o naravnem parku Jovsi (učenci so lahko pobožali tudi nekaj dvoživk). Enkratno doživetje je bilo hranjenje jelenov in večerja ob slovenski glasbi na Jelenovem grebenu.
IMG_4066
V sredo jih je še posebej navdušil naš gost John Boyd, ki nas je vse veliko naučil o podnebnih spremembah, obnovljivih virih in naši odgovornosti do planeta. Učenci so delali prezentacije, kvize, gradili z obnovljivimi viri. Obiskali smo še Zbirni center Boršt in izvedli zeliščno delavnico, ki jo je vodila Anja Strgar. V četrtek smo izvedli celodnevni izlet po Sloveniji, ki jim je bil nepozaben. Sicer smo imeli v Bohinju sneg, da so se lahko nakepali, potem pa nam je sledil dež. Obiskali smo Blejski grad, kosili v Leškem dvoru in končali z Ljubljanskim gradom in staro Ljubljano. V petek nas je v Vodovodnem stolpu pozdravil podžupan g. Aleksander Gajski, s svojim razmišljanjem jih je navdušil. Očarani so bili tudi nad gradom, rekli so, da je lepši od Ljubljanskega. Z Johnom Boydom smo ob šolskem igrišču posadili novo drevo tulipanovec, naredili evalvacijo, ravnateljica jim je razdelila certifikate, odigrali smo nogometno tekmo, zvečer pa zaključili s kopanjem v Termah Čatež. 
IMG_3968

Gostje so zelo pohvalili hrano v šoli, pri Štefaniču, na Jelenovem grebenu, v Leškem dvoru, najbolj pa so bili navdušeni nad lepoto, zeleno barvo in čistočo naše dežele. Otroci iz Turčije kar niso mogli verjeti, kako je pri nas vse tako čisto. Glede recikliranja smo daleč pred vsemi, pri njih ni nikjer še obvezno. Najlepše od vsega pa je, da so se stkala nova prijateljstva, kar je pa tako bistvo projekta, ker samo skupaj lahko rešimo planet in spreminjamo svet na bolje. Obljubili smo, da bomo varčevali z energijo, vodo, kupovali manj plastike in oblek ter se še več izobraževali o obnovljivih virih energije.

Zapisala: učiteljica Mojca Šterk
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte