Časopis za pokrajino Posavje
24.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na OŠ Jurija Dalmatina Krško smo odplesali ples prijateljstva in strpnosti

Objavljeno: Četrtek, 27.10.2022    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
311151427_486847046807532_3856587571153964637_n
Jutro se je že zgodaj pričelo z zvoki hitrih korakov in trganja lepilnega traku, ki so prihajali iz stare šolske telovadnice. Pripraviti smo namreč morali prostor za tržnico organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja in pomoči osebam, ki nasilje doživljajo ali ga izvajajo. 

Na naše povabilo se je odzvalo veliko organizacij, ki so v dvorano vstopili polno opremljeni z različnimi brošurami, plakati, igrami in drugimi materiali, namenjenimi ozaveščanju učencev in strokovnih delavcev o problematiki nasilja oz. o ustreznejši nenasilni komunikaciji. V zelo kratkem času je v telovadnici zraslo kar manjše mesto, kjer so v vsaki »hišici« imeli marsikaj za pokazati in povedati. Hkrati pa je v dvorani bila tudi likovno-literarna razstava izdelkov naših učencev na tematiko nenasilja.
312898703_1163306877874816_5414014911027406250_n


V začetku prve ure se je oglasil radio »Nuklear«, s himno, napovednikom,  z vrednoto dneva: »Kul je povedati, če vidiš ali doživljaš nasilje« in literarnim vložkom. Že kmalu zatem so na tržnico pričeli prihajati učenci. Zaradi lažje organizacije in večje kvalitete doživetega so prihajali po v naprej dogovorjenem urniku. Najprej so prišli šesti razredi, ki so kar planili po letakih in drugih materialih, ki so jim bili ponujeni. Gostje so jim predstavili svoje delovanje in jih z različnimi igrami, vprašanji in dejavnostmi, spodbudili k razmisleku o temi (ne)nasilja.  Tako so se učenci na tržnici ter na razstavi menjavali vse do konca pete šolske ure.
image00011.

Medtem so se v razredih pogovarjali o virih pomoči ter načinih, kako lahko pomoč tudi nudimo drugim. Drugo šolsko uro so se vsi učenci predmetne stopnje zbrali v veliki športni dvorani, kjer so si ogledali gledališko predstavo Društva za boljši svet − »Kar boli svet, boli tudi mene«. Skupaj z učenci so nastopajoči raziskovali in prepoznavali nevarnosti sovražnega govora in nestrpnosti. Nato so sledile različne delavnice po razredih. Šestim in devetim razredom so delavnico prav tako pripravili v Društvu za boljši svet, in sicer delavnico z naslovom »Beseda lahko udari močneje kakor pest.«. S pomočjo zanimivih dejavnosti so odkrivali, kako oblikovati pozitivna sporočila, kako ravnati, če drugi uporabljajo besede, ki nas prizadenejo in kako ustvariti bolj pristno in iskreno komunikacijo. Sedmošolcem je predavala gospa policistka, osmošolci pa so nadaljevali z delavnicami prejšnjega dne (Medkulturni dialog in delavnice NEON).

Tekom dneva dejavnosti so učenci spoznali zgodbo o Eriku in njegovi mali ponvi, ki govori o posebnih potrebah in skozi zgodbo razjasni, da je najbolj pomembno to, da se naučimo (mi in drugi) z našo posebno potrebo živeti, jo sprejeti, z njo ravnati in življenje prilagoditi na način, da lahko še vedno živimo polno.

Ob koncu dneva so v matičnih razredih izvedli pogovor z evalvacijo in simbolično sklenili zaobljubo nenasilju. Za konec smo se vsi dobili na šolskem igrišču, kjer so naši fantastični športni učitelji pripravili sproščeno, plesno obarvano druženje. Odplesali smo ples prijateljstva in ples strpnosti (https://www.youtube.com/watch?v=WdjpWAmKd-c), poklepetali in poveselili smo se v tem krasnem jesenskem dnevu.

Učenci so postopoma odšli naprej v svojem ritmu in urnikih, tudi nas zaposlene na šoli, pa je še čakalo pestro popoldne. Sodelovali smo na posvetu oz. delovnem srečanju o medvrstniškem nasilju, ki ga je organizirala občina Krško. V šoli pa smo imeli tudi tematsko konferenco o prepoznavanju in ukrepanju ob nasilju v šolskem prostoru.

Dan smo zaključili z mislijo, da so preventivne dejavnosti na področju boljših medosebnih odnosov in boja proti nasilju, nujne in pomembne. Prav z njimi lahko močno vplivamo na mlade, na način, da se jim približamo v vzpostavljanju zaupnega odnosa in jim predvsem pokažemo, da so to teme,  o katerih se z njimi želimo pogovarjati in jim nuditi prostor, da bi se tudi oni pričeli počutiti bolj slišane in bi se bolj (in prej) začeli obračati na nas po pomoč.

Na tržnici organizacij so se predstavili:
 
1. Zveza prijateljev mladine
2. Zdravstveni dom Krško
3. Mladinski center Krško 
4. NIJZ    
5. Lunina vila – inštitut za zaščito otrok 
6. Zavod Emma – Center za pomoč žrtvam nasilja                            
7. Krizni center Krško      
8. Safe.si 
9. Šolska svetovalna služba    
10. Šolska knjižnica
 
Ninočka Hajtnik, šolska svetovalna delavka 
 
Kako so dan doživeli učenci 6. č razreda z razredničarko Bernardo Kunej? Strnili smo njihove misli …

Današnji dan mi je bil zelo všeč, saj smo izvedeli veliko o nenasilju. Želim si še več takšnih oz. podobnih dni tudi v prihodnje. Učitelji so nam predstavili tudi vrste nasilja in kako ravnati v primeru nasilja. Bili smo na tržnici, si ogledali predstavo … Obljubim, da sem bom vsega tega držal.
Leon Taj Luštek
 
Danes mi je bil ta naravoslovni dan zelo všeč, še posebej všečna mi je bila predstava. Menim, da je vse to potrebno, saj imamo na šoli veliko nasilja. Upam, da bo odslej vsega tega manj.
Aljaž Tomažin
 
Danes mi je bilo zelo všeč. Cel teden je zanimiv in zelo poučen. Danes smo dobili veliko koristnih napotkov za celo življenje. Najbolj mi je bila všeč tržnica in predstava. Predstava me je naučila, kako sprejeti druge in tudi sebe. Ob vsem tem sem se zavedel, kako pomembno je imeti prijatelje in da jih imam.
Matic Knez
 
Danes mi je bila najbolj všeč predstava in tudi potem ko so nas obiskali v razredu in smo se igrali različne igre vlog z žogico. Dobili pa smo tudi novega sošolca! Zelo lepo smo ga sprejeli v naš razred in medse.
Zoja Radojčič Ivanović

Danes je bil zelo lep dan. Že cel teden je zanimiv. Obljubim, da ne bom izvajal nasilja.
Kenan Zulić
 
Ta teden mi je zelo všeč, saj smo se naučili veliko in upam, da bodo tisti, ki so bili deležni kdaj nasilja, to popravili oz. prenehali s tem.
Mia Dimec
 
Danes in v tem tednu sem spoznala, da se moramo vesti lepo. Naučila sem se, da tudi besede kdaj bolijo. Dobili smo veliko informacij o tem, kje vse lahko poiščemo pomoč.
Lili Kurnik
 
Zelo sem vesela, da se je naša šola odločila za ta projektni teden. Ugotovila sem, da besede bolj bolijo kot udarci. Če rečeš nekomu nekaj grdega, si bo to zelo zapomnil. Zato se bom potrudila govoriti čim več lepih, prijaznih besed. Najbolj všeč pa mi je bila predstava, ki so jo izvedli pedagogi iz Društva za boljši svet.                                                                                                                                Zarja Gorenc

« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

14.03.2023 | Mladi Posavci poročajo

Pi-dan v Pi-šecah

16.03.2023 | Mladi Posavci poročajo

V Pišecah dogodek, posvečen Maksu Pleteršniku

23.03.2023 | Mladi Posavci poročajo

Prvi pomladni dan in svetovni dan gozdov

22.03.2023 | Mladi Posavci poročajo

Brestaničarka – šola zvitih ustvarjalcev

23.03.2023 | Mladi Posavci poročajo

Bistričani osvojili 3. mesto v »tekmi robotov«