Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

"Naš fašjenk"

Objavljeno: Ponedeljek, 10.10.2016    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
fašjenk (2)

Na dobovski šoli so v tednu otroka organizirali projekt ''Naš fašjenk''.

Teden otroka sovpada s tednom kulturne dediščine in dnevi evropske kulturne dediščine. V Sloveniji smo ga obeležili že četrto leto zapored, na evropski ravni pa 26. Po vsej državi so potekale različne prireditve in dejavnosti. Tudi na OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova smo se jim pridružili s projektom »Naš fašjenk«.

Fašjenk ima za naš kraj in okolico poseben pomen. Že desetletja se domačini v pustnem času prelevijo v maske, ki so v teh koncih avtohtone, pa tudi v kakšne druge. Ljudje »dihajo« za »fašjenk«. Spoštujejo se šege in navade, prepričanja in vrednote tega časa.

Pri projektu so sodelovali in nam pomagali gostje, ki so povezani z ustvarjanjem in razumevanjem »fašjenka«: gospa Branka Stergar, gospa Branka Polovič, gospod Mihael Boranič in gospod Ivan Kovačič. Z nami so delili svoje znanje še naša kuharja gospod Tone Hotko in gospa Zvonka Žniderič ter ne nazadnje še učiteljica Vladka Guček, ki pa je bila tokrat v vlogi Ločanke.

Na šoli so potekale delavnice, v katerih so učenci veliko izvedeli o pustu na splošno in o našem dobovskem »fašjenku«. Devetošolci so iskali podatke o izvoru pusta ter običajih in navadah tega časa, tretješolci pa o pustnih maskah po Sloveniji. Prvošolčki in petošolci so se učili o pesmih in plesih, ki so preganjali zimo, hkrati pa so bili značilni za pust. Petošolci so se poučili tudi o starih igrah in zaigrali na inštrumente.

Lokalno dediščino so spoznavali šestošolci in sedmošolci. Veliko novega so izvedeli o dobovskem »fašjenku«, lučkem »fašjenku« ter o naših avtohtonih maskah. Nekateri učenci so se celo preoblekli v kosce, orače, prutarje in mihalofško kamelo ter tako nastopili pred vsemi na šoli.

Pust hrust, mastnih ust. Drugi in osmi razred se je ukvarjal s pustno kulinariko. Zato je po šoli dišalo po prekajenem mesu in krofih. Vse pustne poslastice so učenci na koncu tudi poskusili.

S projektom »Naš fašjenk« bomo nadaljevali februarja, ko bomo izdelali pustne kostume in se udeležili pustne povorke.

Metka Kajtna, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova


»Lučki fašjenk«

V sredo, 5. 10. 2016, smo imeli kulturni dan z naslovom »Naš fašjenk«.

V prvi delavnici je bila z nami učiteljica Vladka Guček in otroci iz naše šole, ki so doma v Ločah. Najprej smo si ogledali filmček o tem, kako poteka pustni torek v Ločah. Učiteljica Vladka in otroci so nam o tem potem povedali in pokazali še več. Učenci so se oblekli v tradicionalno pustno masko kosca in povedali, da imajo koso, s katero pokosijo zimo. Za tem so se oblekli v orače, ki so tudi poznani v tem okolju. Na zadnje so nam predstavili še svatbo (poroko). V to masko so se v starih časih oblekli na koncu. V njej so bili oblečeni v nevesto, ženina, priči, teto, strica in muzikanta. Da bi še ostalim na šoli pokazali, kaj smo izvedeli, so se nekateri iz naše skupine oblekli v kosce, orače, babco in v svatbo.

Naslednjo uro smo bili na delavnici z g. Ivanom Kovačičem. Pogovarjali smo se o zgodovini ločkega fašjenka, o tem, kako fašjenk poteka danes, kako dolgo traja in kaj je tradicionalna maska. Izvedeli smo, da pust v Dobovi traja najdlje, in sicer od pustnega torka do pustne sobote, tradicionalna maska pa je kosec. Nato smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je pripravljala predstavitev, druga pa je s pomočjo g. Ivana Kovačiča napisala, kaj smo izvedeli.

Na koncu dneva je vsaka skupina učencev predstavila, kaj so počeli in kaj so se naučili vsem ostalim otrokom in učiteljem na šoli. Ko je bilo vsega konec, je vsak učenec lahko poskusil krofe, ki so jih spekli učenci 2. in 8. razreda. Tako se je naš dan sladko končal.

Larisa Gerjovič in Neli Bokor, 6. r., OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova


»Naš fašjenk: Mihalofška kamela in Obrški prutarji«

Ker je teden kulturne dediščine, smo na OŠ dr.Jožeta Toporišiča Dobova, dne 5. 10. 2016, pričeli s projektom »Naš fašjenk« in za vse razrede organizirali kulturni dan.

Zjutraj smo se učenci 7. razreda razdelili v dve skupini. Prva skupina se je imenovala »Mihalovška kamela«, druga pa »Obrški prutarji«. V skupini »Mihalovška kamela« smo, pod vodstvom g. Mihaela Boraniča in učitelja Alana Kranjca spoznali maskoto vasi Mihalovec »Mihalovško kamelo«, ki se je prvič pojavila že pred 2. svetovno vojno, vendar pa žal danes več ne obstaja. Gospod Boranič nam je povedal, da so za fašjenk z njo hodili po vasi Mihalovec in Dobova. Kamelina glava je bila velika pol metra, polnjena s slamo ali krmo in je imela tri rogove. Rogovi in vrat so bili iz lesa, telo pa iz pogrinjala ali cerade. Okoli vratu je imela kamela zvonček. Vodil jo je gonič, ki je nosil masko iz kartona, preluknjane škornje, staro obleko, natlačeno s slamo in v rokah veliko palico. Kamelo je predstavljalo devet moških, ki so bili skriti s pogrinjalom. Ženske te vloge niso smele opravljati. Na pustni torek, ko so šli na obhod po vaseh, sta spredaj hodila gospod in gospa, ki sta bila vedno lepo oblečena. Za njima je prišla kamela, njej so sledile male kamele, ki so jih predstavljali dečki-vajenci in za njimi še pastirčki. Gledalci fašjenka so jih zmeraj lepo sprejeli, kamela pa je počela razne vragolije. Na koncu smo tudi mi lahko poskusili kamelji kostum in se odpravili na pohod po šoli.

Po malici smo se skupini zamenjali. Prišli smo v razred, kjer nam je gospa Branka Polovič predstavila »Obrške prutarje«. Tako se imenujejo, ker prihajajo iz vasi Veliki Obrež in ker v rokah držijo prute-leskove palice. Te maske so se prvič pojavile pred 100 leti in so se ohranile še do danes. Prutarji so oblečeni v zelene hlače, belo srajco-ruganco in črn brezrokavnik. Okoli vratu imajo zeleno rutko, na glavi nosijo stožčasti klobuk, na obrazu imajo belo kartonsko masko in so obuti v gumijaste škornje z zvončki. Tisti prutar, ki ima najdaljšo pruto, je glavni. Kadar za fašjenk hodijo od hiše do hiše, imajo s sabo tudi harmonikaša. Najmlajši član ima koš s punčko Simono, v katerem so dobrote za otroke, najstarejši pa koš z dečkom Simonom, v katerem so dobrote za odrasle. Skupina šteje od trideset do petintrideset članov. Gospa Polovič nam je pokazala tudi knjigo Primoža Hienga, ki je »Obrške prutarje« opisal, in nekaj slik s fašjenka. Za konec pa smo si izdelali še vsak svojo prutarsko masko in stožčast klobuk.

Potem smo se vsi razredi zbrali v jedilnici, kjer smo predstavili svoje delo in teme pogovora. Ravnateljica se je vsem našim gostom zahvalila za sodelovanje, mi pa smo se lahko posladkali s pustnimi dobrotami, ki so jih pripravili učlenci 2. in 8. razreda. S tem smo zaključili kulturni dan, ki je bil za vse nas poučen in hkrati zabaven.

Urša Nakani, 7. razred

Avtorica fotografij je Lucija Ogorevc, učenka 9. razreda OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

05.04.2024 | Mladi Posavci poročajo

Velik uspeh dijakov SŠ Krško

05.04.2024 | Mladi Posavci poročajo

Razigrana Migarija v vrtcu Leskovec pri Krškem

09.04.2024 | Mladi Posavci poročajo

3. rojstni dan vrtca Senovo