Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Oblikujmo boljše – oblikujmo krožno, oblikujmo trajnostno

Objavljeno: Ponedeljek, 14.06.2021    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Redakcija
osnovna sola leskovec

Izdelani tabureji iz odpadnih materialov

Na prvi Oblikovalski izziv programa Ekošola za mlade: oblikujmo trajnostno, oblikujmo krožno so se odzvali osnovnošolci, srednješolci in študentje, ki so zasnovali kar 50 različnih predlogov in izboljšav za bolj trajnostne in krožne izdelke v našem vsakdanu. Devet predlogov je bilo prepoznanih kot najbolj celovitih, izvirnih ali izvedljivih in zelo smo ponosni, da je med njimi tudi naša rešitev, ki so jo izdelali učenci 8.b razreda pod mentorstvom razredničarke Karmen Ančimer Poteko in v sodelovanju z učiteljico Petro Zlatič iz OŠ Lesekovec pri Krškem.

Oblikovanje izdelkov, ki jim podaljšujemo življenjsko dobo oziroma življenjsko dobo njihovih materialov, je eden glavnih izzivov v prehoda v nizkoogljično in zeleno družbo.

Rešitev naše ustanove med najboljšimi v prvem oblikovalskem izzivu programa Ekošola

Na predlog oz. rešitev:

Izdelali smo tabureje iz odpadnih plastenk, oblačil in prešite odeje. Za izdelavo smo uporabili predmete, ki bi pristali v smeteh in bi dodatno obremenili naše okolje. Tako pa smo iz njih naredili nov izdelek, ki ga uporabljamo med odmori, poukom v razredu ali na prostem. Delovali smo celovito na področju trajnostnega razvoja, saj smo v delo vključili akcijsko in kritično mišljenje, interdisciplinaren in problemski pristop, ki je bil procesno orientiran. Učenci so preko projektnega dela ponudili rešitev problema z odvečnimi plastenkami in tako ravnali trajnostno in okolju prijazno.

Prvi oblikovalski izziv so v programu Ekošola organizirali v sklopu projekta E-SPACE: Ekošola spodbuja krožno gospodarstvo. Devet najbolj celovitih, izvirnih ali izvedljivih predlogov bo nagrajenih, nagrade prispevajo: podjetje Valtex & Co. (izdelki Lucart Natural), podjetje Recosi (obnovljena računalniška oprema, spletne kamere), Zavod Knof (laboratorij za krožno gospodarstvo) in portal Zelena Slovenija.

OŠ Leskovec pri Krškem


 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

13.10.2021 | Mladi Posavci poročajo

Mmm okusno je - domače je

15.10.2021 | Mladi Posavci poročajo

​Snemanje filma o Loki

15.10.2021 | Mladi Posavci poročajo

Karierni dan na OŠ Leskovec pri Krškem

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Mavzoleju povrnili sijaj

27.06.2021 | Redakcija

Vzgoja postrvi v ribogojnici

27.06.2021 | Redakcija

Življenje v vodi in ob njej