Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pišeški dan kulture v znamenju Maksa in Franceta

Objavljeno: Petek, 04.12.2020    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
dec1
Dan kulture smo s kulturnim dnem TA VESELI DAN KULTURE na daljavo obeležili tudi učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Učitelji pod mentorstvom učiteljice slovenščine Katje Kobe so nam pripravili zanimive aktivnosti na padletu (oglasna deska), naša naloga pa je bila izbrati si vsaj dve aktivnosti in opraviti naloge, povezane s tem izzivom.

Na voljo smo imeli različna področja: film, gledališče, glasba, fotografija, likovno in literarno ustvarjanje … Poudarek pa je bil na slovenskem jezikoslovcu – Maksu Pleteršniku – po katerem naša šola nosi ime. To, da sta se dva velikana slovenske zgodovine – Maks Pleteršnik in France Prešeren – rodila na isti dan, in sicer 3. decembra – ima pa še posebno težo.
dec3.

Učenci smo tako imeli možnost preveriti svoje znanje o njima v kvizu, lahko smo literarno ustvarili strip ali zgodbo o tem, o čem bi se pogovarjala Maks in France, če bi se danes srečala v Pišecah … V okviru filmskega področja smo ustvarjali slikogib, naredili svojo kinodvorano, posodili glas junakom filma … Imeli smo na voljo kar neka gledaliških predstav (Kekec, Martin Krpan, Kosovirja na leteči žici), najmlajši pa so si lahko ogledali lutkovno predstavo O belem mucku, ki je bil čisto črn. Cela družina pa se je lahko preizkusila v pripravi skeča kar v domači dnevni sobi. Uživali smo lahko tudi v glasbenih voda, zvečer pa lahko v živo prisluhnili koncertu Ditke. Ker kar nekaj učencev na šoli igra inštrumente, so se lahko posneli in posnetke delili z nami. Ljubitelji fotografije so se lahko preizkusili v foto natečaju Lijamedie na temo skrbi za živali v zimskih mesecih. V okviru likovnega področja smo izdelovali novoletne voščilnice, adventne aranžmaje iz praznih konzerv, sadili žitna semena v posodice, delali adventne venčke iz naravnih materialov, odštekano ptičjo hišico iz embalaže, pisali lepe misli za oskrbovance Doma upokojencev Brežice. Vsi literarno navdahnjeni pa so ustvarjali poezijo, prozo, pripravljali križanke … Skratka, dopoldne je bilo prežeto s kulturo, zimska idila zunaj pa je pripomogla, da smo imeli še dodaten navdih.

Ob koncu dneva smo se srečali na zoom urah po razredih, kjer smo izmenjali informacije o tem, kaj smo počeli, kaj zanimivega naredili, k evalvaciji dneva pa povabili tudi naše starše. In ob koncu dneva smo dobili veliko pohvalo s strani naše ravnateljice, gospe Nuške Ogorevc, ki budno spremlja vsa naša dogajanja, skrbi, da je okolica šole obsijana z lučkami in pripravljena na nas, da se vrnemo. Ponosna je na nas, da smo združeni in dihamo kot eno, čeprav le preko Teamsov in Zoomov. V Pišecah radi premikamo meje, ne le v času Unesco taborov, tudi sicer. Tokrat smo premikali kulturne. In uspeli. Veseli dan kulture tudi vam vsem.

Vir: Oš Maksa Pleteršnika Pišece
 
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

09.04.2024 | Mladi Posavci poročajo

3. rojstni dan vrtca Senovo

19.04.2024 | Mladi Posavci poročajo

​Podnebni tek in menjalnica igrač, knjig in oblačil

19.04.2024 | Mladi Posavci poročajo

Odlični Mladi genialci

ne spreglejte