Časopis za pokrajino Posavje
9.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Puntarska večerja v Pišecah

Objavljeno: Torek, 25.04.2023    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
P17
V ponedeljek, 24. aprila, je bil za učence OŠ Maksa Pleteršnika Pišece prav poseben dan. Izvedli smo tehniški dan z naslovom Puntarska večerja. V uvodu na delavnice, ki so se odvijale v dopoldanskem času, je vodja projekta na šoli Sanja Dornik takole predstavila namen projekta: »Današnje delavnice in večerja, ki sledi popoldne, so namenjene obeležitvi 450-letnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora, ki se je dogajal blizu, uporniki so se namreč ustavili tudi v Pišecah. Priprava hrane, ki pa ne sme biti le potešitev lakote, temveč tudi užitek, bo za nas pravi izziv, ker v času puntarjev nekaterih vrst hrane še niso poznali. Mi pa se bomo danes temu načinu skušali približati.«

Dopoldne so na šoli in v njeni okolici potekale različne dejavnosti, pri katerih so sodelovali tudi člani različnih društev v kraju in okolici (lovci, turistično društvo, aktiv kmečkih žena, zeliščarska kmetija Fabinc iz Brežic, Posavski muzej Brežice). Tako smo pri lovskem domu skupaj z lovcem Jožetom Liparjem kuhali golaž, se učili pomena lova za preživetje z lovcema Francijem Liparjem in Milošem Kostevcem, kuhati zeliščne čaje in delati mazila za ustnice iz kamilic z gospo Veroniko Fabinc, raziskovali zgodovino kmečkih uporov in si tudi pogledali razstavo v PMB, pripravljali gledališko predstavo, naredili Moder stol, si pogledali notranjost mlina na Gabernici in o njem veliko izvedeli od naše nekdanje učiteljice Anice Butkovič, naredili igro Spomin za Pot pišeških zakladov, pekli kruh, sušili jabolka … V času delavnic pa nas je obiskala novinarka RTV SLO Enisa Brizani s snemalcem in posnela naše aktivnosti.
V2

Ob 17. uri pa smo na zaključno prireditev projekta povabili vse naše starše, krajane, predstavnike društev, si pogledali, kaj vse smo počeli, pripravili krajši kulturni program, na koncu pa se posladkali z vsemi dobrotami, ki smo jih pripravili sami ali pa so nam jih pomagale speči tudi članice aktiva kmečih žena iz Pišec, naše babice in mamice. Tokrat je bila ponudba malo drugačna – puntarska, a nam je bila zelo všeč.

Ponosna na vse svoje sodelavce in učence, je na koncu projekt pohvalila tudi gospa ravnateljica Nuška Ogorevc in poudarila, da takšni projekti, ki vključujejo sodelovanje šole-kraja-društev-staršev, dodajo šolskemu delu dodatno vrednost. Danes nam je to še kako uspelo, smo se strinjali z njo tudi vsi prisotni.

Nej Bizjan, Tian Ogorevc in Pika Skrivalnik, novinarski krožek OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

04.06.2023 | Mladi Posavci poročajo

Okrogla miza na SIC Brežice

08.06.2023 | Mladi Posavci poročajo

Morski pozdrav iz Seče

04.06.2023 | Mladi Posavci poročajo

Švedski dan na SIC Brežice

09.06.2023 | Mladi Posavci poročajo

Vse najboljše, gospod Slavko Omerzo! 90 jih ima!

ne spreglejte