Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slovenski tradicionalni zajtrk učencev OŠ Jurija Dalmatina Krško na domu

Objavljeno: Nedelja, 22.11.2020    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG_3851
Tudi na OŠ Jurija Dalmatina Krško so imeli tradicionalni slovenski zajtrk, četudi letos samo na daljavo. Več odzivov učenk in učencev pa v nadaljevanju.

Danes je poseben dan, imeli smo slovenski tradicionalni zajtrk. Mami je že včeraj zvečer spekla domač kruh, zjutraj pa sem pripravila mizo, narezala jabolka in na mizo dala še maslo, med in domačo marmelado. Pili smo mleko. Najprej sem imela Zoom srečanje s svojim razredom, kasneje pa sem bila povabljena tudi na Zoom srečanje z razredom od moje mlajše sestre. Skupaj smo pojedli zajtrk in ob tem klepetali. Pogledali smo si tudi krajši dokumentarni film o zajtrku. Super je bilo. Zajtrk je moj najljubši obrok in med imam res rada. Zdaj me čaka še naloga, ki sem jo dobila od učiteljice. Naredila bom tunin namaz in ga postregla kot predjed pri kosilu. Komaj že čakam, da začnem. Rada sem v kuhinji in veliko že znam skuhati.

Klara Katić, 6. č

Zjutraj sem se zbudil ob 7.30 in imel tradicionalni slovenski zajtrk. Ob 8.30 sem imel zoom srečanje s svojo razredničarko, povedala nam je, kje najdemo navodila za potek današnjega dne. Najprej sem naredil par gibalnih vaj in potem postoril nekaj opravil po hiši. Kasneje sem se odpravil še na sprehod po gozdu. Ko sem se vrnil s sprehoda, sem se odločil, da bom naredil jabolčni namaz s kokosom. Kasneje sem naredil še zgibanko o ribjih receptih. Ni bilo tako težko in moram reči, da sem danes preživel en res lep dan.

Matija Starc, 7. c

V petek, 20. 11. 2020, smo imeli naravoslovni dan, Tradicionalni slovenski zajtrk. Prvo uro smo se s sošolci in razredniki slišali in videli preko video ure. Razredničarka nam je razložila, kaj bomo ta dan počeli. Potem sem si pripravila zajtrk. Črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Nato sem izvedla gibalne vaje, vaje za sprostitev in se odpravila na krajši sprehod. Po sprehodu sem si naredila dopoldansko malico - drobnjakov namaz in kruh. Po malici sem izdelala ribjo zgibanko, izbrala sem si lososa.

Ta dan mi je bil zelo všeč. Rada imam slovenski tradicionalni zajtrk, saj se takrat šele zavemo, v kakšni lepi domovini živimo. Zato bi moral vsak Slovenec podpirati našo Slovenijo.

Neli Božičnik, 8. c

Danes sem se zjutraj zbudil, se preoblekel, se uredil in se pripravil na razredno uro. Na razredni uri smo se pogovorili, kaj in kako bomo danes delali.

Dobili smo tri naloge. Prva je bila ta, da smo si pripravili zdrav slovenski zajtrk - kruh, jabolko, maslo in med ter mleko. Druga naloga je bila ta, da smo naredili namaz za na kruh. Izbirali smo med jabolčnim, bananinim, lešnikovim, bananinem, korenčkovem … Sam sem naredil dva, lešnikovega in korenčkovega. Za tretjo nalogo smo morali narediti zgibanko za recept, kako pripraviti ribo.

Napisal sem, kako pripravimo brancina. Današnji dan je bil dober, saj je bilo v karanteni zabavno početi še kaj drugega kot samo navadno šolo.

Bor Zidarič Petrovič, 8. c

Vir: OŠ Jurija Dalmatina Krško
« Nazaj na seznam