Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Smetožerka 4 - ukradimo plastiko naravi

Objavljeno: Torek, 24.04.2018    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
čistilna 1 – kopija
V sredo, 20. aprila, smo se dijaki in profesorji odpravili v akcijo, skupaj nas je bilo 75 dijakov ter 6 profesorjev. Prav je, da skrbimo za svet, v katerem živimo, saj je naš svet in svet vseh ljudi, živali in rastlin na tej Zemlji.

Naša dolžnost je, da jo ohranjamo. Če škodujemo naravi, škodujemo sami sebi. Nekateri ljudje se tega žal ne zavedajo in uničujejo okolje s tem, da odmetavajo smeti v naravo in tako nastajajo t. i. divja odlagališča.

Po svetu je teh odlagališč veliko preveč, da bi jih očistili mi, lahko pa vsaj počistimo okolico kraja, v kateri bivamo in kjer se nahaja naša šola. Že to bi bilo vredno veliko. Iz teh razlogov je nastala čistilna akcija Gimnazije Krško z ljubkovalnim imenom SMETOŽERKA. Letos je potekala že četrtič, vedno pa s pomočjo komunalnega in gradbenega podjetja Kostak d.d ter Občine Krško. Nekateri peš, nekateri s kolesi  smo se z rokavicami in vrečami ter dobrim namenom odpravili na pot. Pobirali smo v Vrbini na desnem bregu reke Save blizu Breg, od jedrske elektrarne do proge za motokros ter v okolici HE Brežice, vse skupaj smo počistili 5 kilometrov brežin ter tri velika divja odlagališča v Vrbini.

Naši nasmehi so se ob prihodu do odlagališč hitro spremenili v začudene in zgrožeost. Imeli smo sicer že izkušnje od prej, saj smo letos že sodelovali pri septembrski šolski čistilni akciji Očistimo Krško, vendar so nas tokrat pričakala še večja ˝presenečenja˝. Našli smo televizijo, hladilnike, ogromne količine oblačil in obutve, igrače, baterije, tudi slovensko zastavo, pričakovano pa tudi veliko plastike, predvsem plastenk. Našli smo tudi nekakšen voziček, s katerim smo se dobro znašli in si z njim pomagali pri razvažanju smeti. Vse odpadke smo pobrali, dali v vreče  ter spravili na kup, to pa se je potem naložilo na tovornjak in odpeljalo tam, kamor spada. Skupaj smo naložili kar tri tovornjake kosovnih odpadkov ter plastike z brežin, okoli HE Brežice pa tudi en tovornjak same plastike z brežin.

Šok ob človeški brezbrižnosti pa je vsaj malo omililo čudovito sončno vreme in na koncu akcije pogled na rezultat dneva - očiščeno naravo.

Zapisala: dijakinja 2. letnika Gimnazije Krško Martina Gramc
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

25.09.2023 | Mladi Posavci poročajo

Skrb za zdravje v Pišecah

22.09.2023 | Mladi Posavci poročajo

​Z Adijem Smolarjem v novo bralno leto

02.10.2023 | Mladi Posavci poročajo

Gibajmo za dobrodelnost