Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Teden otroka na OŠ Cerklje ob Krki

Objavljeno: Sreda, 30.10.2019    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
os_cerklje_ob_krki_teden_otroka (3)
Vsako leto na naši šoli pripravljamo aktivnosti ob Tednu otroka. Letošnja tema tedna otroka so »NAŠE PRAVICE«, tema 30. otroškega parlamenta pa je MOJA POKLICNA PRIHODNOST.

Na šoli smo pripravili številne aktivnosti, ki so obogatile dneve otrok in staršev. Začeli smo s Poslanico ob Tednu otroka, pesmijo Toneta Pavčka »Moje pravice«, akcijama Šolski sklad ni zaman, kjer zbiramo sredstva za nadstandardne programe, in zbiranja hrane za živali v Zavetišču Brežice. Nadaljevali smo s šolskim parlamentom in šolsko skupnostjo, kjer so učenci izbrali svoje predstavnike in z izbiro najboljše malice in kosila za otroke vrtca in šole, kar je še posebej razveselilo otroke. S poslikavo obraza za otroke vrtca in šole je poskrbela naša učiteljica Maja Dušič ves teden. Tanja Hajdinjak pa je poskrbela z masažo za otroke, da so se sprostili.

Odbojkarska tekma med učitelji in učenci je prinesla pokal učencem, ki so bili tako veseli kot odbojkarji naše reprezentance. Otroci vrtca in 1. razreda so si ogledali gledališko predstavo »Kaj veš o prometu«, s pravljičnimi uricami v šolski knjižnici pod mentorstvom Lojzke Ivanjšek pa smo otrokom omogočili prijetne minutke, katerim je sledil ogled poklicev v Vojašnici Jerneja Molana za otroke vrtca. Ker smo prepričani, da so tuji jeziki izrednega pomena, smo omogočili nemške urice pod mentorstvom Irene Rimc Voglar in angleške urice v vrtcu pod mentorstvom Janje Leskovar. Sledile so akcije prostovoljcev pod mentorstvom Mojce Šterk in Andreje Ninković v Splošni bolnišnici Brežice in Vrtcu Pikapolonica ter dnevi dejavnosti s področja tehnike, naravoslovja, družboslovja, raziskovanje domačega kraja in sodobne tehnologije. V času razširjenega programa pod mentorstvom Blaža Milarja smo otrokom omogočili možnost kolesarskega poligona za otroke vrtca in šole.  Letošnji Teden otroka smo obeležili že tradicionalno s številnimi načrtovanimi dejavnosti učiteljev in razrednikov ter tako pokazali vse tisto, kar je v šoli in vrtcu tudi pomembno.

V okviru tehniškega dne smo povabili številne goste, ki so predstavili svoje kariere poti. Odzvali so se številni starši; Štefan Urbanč, ki je govoril o ekološkem kmetovanju, Andrej Lekše, ki je prikazal delo poslovodje in trgovanje, Mitja Mladkovič, ki je s fotografijo svojo ljubezen do fotografije spremenil v delo in zaslužek, Janez Žakelj, ki je kot župnik v lokalnem okolju vplival na mnoge mlade ljudi, Franc Škaler, ki je spregovoril o tem, kako je pomembno zadovoljstvo in določene kompetence, ki jih moraš imeti v življenju in na delovnem mestu, četudi si zaposlen kot vodja. Nataša Vrečar Zorčič je pokazala, kako je poklic odvetnice časten, pravičen in odgovoren. Poklici kot so; pilot (David Bojanec), letalski tehnik (Boštjan Bervar) in vojakinja, vojak na misiji in major (Peter Cesar, Mirjana Bauer, Aleš Zajc) so pričarali otrokom kompetence, ki jih te poklici zahtevajo.

V okviru svojih predstavitev so otroci spraševali številna vprašanja, ki so bila povezana s številnimi vrednotami današnjega časa. Karierne kompetence govorijo o tem, da so osebnostne značilnosti, reševanje težav, sobivanje in ustvarjalnost ključne  za določen poklic, ki bo lahko čez deset let poklic, ki ga danes še ne poznamo. Učenci so pokazali izredno zanimanje za poklice in kariere poti. Gostje pa so pričarali to, da je izrednega pomena vpliv njihovega dela na lokalno okolje  in odločitev, da se karierne kompetence ne smejo zanemariti.

Zaključili smo z okroglo mizo MOJA POKLICNA PRIHODNOST, ki je bila v torek, 15. oktobra 2019 za učence in učitelje od 5. do 9. razreda. Medse smo povabili profesionalno pevko ter učiteljico solo petja Brigito Šuler, profesionalno atletinjo Barbaro Špiler ter župnika mag. Janeza Žaklja. Gostje so predstavili svoje poti od otroštva naprej ter spregovorili o vrednotah, ki so pomembne v življenju. Okroglo mizo so v nadaljevanju vodili učenci Šolske skupnosti. Učenci so izvedeli veliko novih stvari ter tako obogatili svoje znanje z izkušnjami vseh naših gostov, ki so prišli na šolo prostovoljno.
 
Zaključek Tedna otroka je bil peka palačink prostovoljcev naše šole za vse otroke vrtca in šole, učitelje, vzgojitelje in zaposlene v šoli. Prostovoljci naše šole, učitelji in kuharice so spekli palačinke za vsa lačna usta palačink, kar je prineslo otrokom še dodatno zadovoljstvo.
 
Pripravila: Andreja Ninkovic, spec.

Okrogla miza »Moja poklicna prihodnost«

os_cerklje_ob_krki_teden_otroka (4)
Tudi letos smo v okviru šolskega parlamenta in tedna otroka na našo šolo povabili različne goste. Nekatere smo gostili že v ponedeljek, 7. 10. 2019, ko smo imeli tehniški dan z naslovom »Moja poklicna prihodnost«, kar pa je tudi tema letošnjega parlamenta. V torek, 15. 10. 2019, pa smo na naši šoli gostili še tri goste, s katerimi smo izpeljali okroglo mizo. Gostje, ki so nas obiskali, so bili: izkušena glasbenica in profesorica glasbe Brigita Šuler, župnik cerkljanske župnije Janez Žakelj in profesionalna atletinja Barbara Špiler. Zaradi bolezni žal med nami ni bilo pisateljice Monike Bukovec. Gostje so predstavili svoje poti od otroštva naprej ter spregovorili o vrednotah, ki so pomembne v življenju. Gostje so predstavili svoje poti izobraževanja, nekateri povedali anekdoto, govorili o strahovih, močeh in šibkih plateh ter tudi zapeli.

Učenci od 5. do 9. razreda smo ob 11. uri začeli s prvim delom programa, ki smo ga vodili Blažka Kodrič, Hana Haler, Luka Ogorevc in Juš Lovše, v njem pa so sodelovali tudi vsi naši gostje, ki so pripovedovali in odgovarjali na razna vprašanja o svoji poklicni poti. Brigita Šuler nam je celo zapela refren svoje nove pesmi, kar nas je vse presenetilo. Kakšen glas ima! Po koncu prvega dela, ob 12. uri, pa je sledila še okrogla miza s predstavniki šolske skupnosti od 5. do 9. razreda. Pridružili so se še nekateri drugi učenci, ki so pokazali zanimanje za področje športa, dramske in glasbene umetnosti. V tem času smo lahko učenci postavili vprašanja, naši gostje pa so odgovarjali na vse, kar nas je zanimalo. Učenci smo izvedeli veliko novih stvari ter tako obogatili svoje znanje z izkušnjami vseh naših gostov, ki so prišli na šolo prostovoljno.

Okroglo mizo smo uspešno zaključili. Veseli smo, da so si gostje vzeli čas in nam razkrili, kako je izgledala njihova poklicna pot. Mogoče bomo nekoč tudi mi tisti, ki bomo drugim predajali svoje znanje in izkušnje.

Ob koncu smo se jim zahvalili s cvetjem in manjšim darilom šole.

Blažka Kodrič, 8. razred OŠ Cerklje ob Krki
« Nazaj na seznam