Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Učenci OŠ Leskovec smo odšli na ekskurzijo v London

Objavljeno: Petek, 26.04.2024    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
London (142)
Našo ekskurzijo smo začeli ob 3:15 zjutraj. Odpeljali smo se izpred šole in se peljali približno 4 ure do letališča Marco Polo v Benetkah. Naš let je trajal dobri 2 uri in okoli 11:45 po lokalnem času smo varno pristali v Londonu. Prvi dan smo se malo sprehodili po Londonu, kje smo kupili spominke. Najprej smo šli do postaje King's Cross, kjer je svoje potovanje začel Harry Potter. Nato smo obiskali pisani predel Camden Town z vedno živahno tržnico. Sledila je večerja v baru, kjer smo preizkusili tradicionalno angleško hrano fish & chips. Sprehodili smo se po Oxford Street, kjer smo obiskali najstarejšo knjigarno ter največjo trgovino z igračami. Sledila je vožnja do hotela, kamor smo prispeli okrog 21.30.

London (73)
Drugi dan smo začeli s tradicionalnim angleškim zajtrkom, nato se nam je pridružil angleški vodič Rob. Z njim smo preizkusili svoje znanje angleščine. Sprehodili smo se mimo Buckinghamske palače, ki je uradna rezidenca kralja in kraljice. Nato smo odšli čez St. James's Park, ki je pravi živalski vrt na prostem. Med drugim smo lovili veverice. Pot nas je vodila do Westminster Abbey, kjer poteka kraljevo kronanje. Nato smo prišli do The Houses of Parliament, ki ga krasi Elizabeth Tower z znamenitim zvonom Big Ben. Po poti smo pogledali kraljevo stražo ter največji trg Trafalgar Square, kjer stoji spomenik generala Nelsona, ki je premagal Napoleona v znamenitih vojnah. Sledil je čas za kosilo. Po kosilu smo si ogledali Narodno galerijo, kjer smo dobili res zanimivo nalogo - posneti zanimiv selfie ob določenih slikah avtorjev Stubbsa, Michelangela, van Gogha, da Vincija. Sprehodili smo se do Covent Gardna, največje pokrite tržnice. Vmes smo doživeli znamenito londonsko vreme - dež. Potem smo si ogledali velik del Londona iz ptičje perspektive z London Eye-a (razglednega kolesa). Nato smo se razdelili na dva dela. Nekaj učencev je odšlo na muzikal Mamma Mia, kjer je bilo res fantastično. Ostali pa smo se sprehodili čez filmsko-gledališki predel Leicester Square ter China Town. Po 30 000 korakih smo se pozno zvečer vrnili v hotel.

Tretji dan smo obiskali Madame Tussauds (muzej voščenih lutk), zelo zanimiv je bil vlakec, ki nas je po muzeju popeljal skozi zgodovino Anglije, ter 4D-kino. Pot smo nadaljevali do Greenwicha, kjer je ničti poldnevnik in smo lahko hkrati stali na zahodni in vzhodni polobli. V pristanišču smo videli mogočno ladjo Cutty Sark, s katero so prevažali čaj iz angleških kolonij. Danes je ta ladja muzej. Nato smo se odpeljali z ladjico po Temzi. Izstopili smo pri the Tower of London, prečkali slavni viseči most Millennium Bridge, se sprehodili mimo Shakespearovega gledališča the Globe Theatre, ki so ga ponovno zgradili po požaru. Na koncu pa smo se sprehodili čez Tower Bridge, enega najbolj znanih dvižnih mostov na Temzi, do najvišje stavbe v Veliki Britaniji – The Shard, kjer se stikata moderni in starodavni London. Videli smo tudi znamenito vojno ladjo Belfast. Ker smo imeli po večerji preveč energije, smo se še enkrat sprehodili do Buckinghamske palače in prav uživali, saj ni bilo več nobene gneče. Sledila je pot v hotel in pakiranje ter spanje.

In tako je prišel četrti in tudi naš zadnji dan v Londonu. Obiskali smo 2 muzeja (the National History Museum in the Science Museum). Bilo je zelo zanimivo, potopili smo se v svet vesolja, avtomobilov, medicine, dinozavrov, vulkanov in potresov …glede na velikost muzejev smo imeli premalo časa, da bi si ju ogledali v celoti. Odšli smo še na sprehod po kraljevi zemlji, kjer so stanovanja zelo draga, do največje koncertne dvorane Royal Albert Hall ter do spomenika v parku Kensington Garden, ki ga je kraljica Viktorija postavila v spomin na svojega moža.

Nato se nam je že mudilo po kovčke ter na letališče, kjer je bila gneča, saj je na ta dan potekal londonski maraton. Vrnili smo se domov in mislim, da govorim v imenu vseh, če rečem, da se je prehitro končalo. Utrujeni, a polni novih vtisov smo se vrnili domov.

Zahvaljujemo se turistični agenciji LTA ter učiteljema Patriciji in Marku, ki sta ekskurzijo organizirala.

Zala Ž. K. ter učenci 9. razredov
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.07.2024 | Mladi Posavci poročajo

Hellcats se gredo hladit na Finsko

ne spreglejte