Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Učenci OŠ XIV. divizije Senovo na mednarodnem tekmovanju v Dubaju

Objavljeno: Torek, 05.07.2022    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG_20220623_134142
Z ekipo osmošolcev v sestavi Lovro Čižmek, Nik Hriberšek in Janez Hatunšek ter z mentorico Leo Opravž Ostrelič smo se že konec maja odpravili na regionalni del tekmovanja World Scholar's Cup oz. Svetovni pokal znanja, ki je potekal v Kopru. 

Pomerili smo se v štirih kategorijah: v debatah, pisanju eseja ter ekipnega in posamičnega testa. Bili smo zelo uspešni, osvojili smo šest medalj in se uvrstili na naslednjo stopnjo tekmovanja, t. i. Global Round v Dubaju.

IMG_20220627_172953_1
Ta je potekal od 22. do 29. junija. Tako kot v Kopru smo tudi v Dubaju tekmovali v že prej omenjenih kategorijah, dodanih je bilo še nekaj družbeno-socialnih kategorij, ki pa niso bile del pridobvanja točk. Cilj teh dodatnih kategorij je bil medsebojno povezovanje in sporazumevanje med tekmovalci iz vseh držav. Tako smo bili že prvi dan pomešani v ekipe, sestavljene iz tekmovalcev iz vseh držav in se tako družili s sovrstniki iz celega sveta.

IMG_20220627_144920
Drugi dan je potekal glavni del tekmovanja, kjer smo že bili v prvotnih ekipah. Pomerili smo se v debatah, pisanju eseja in posamičnem testu, kjer smo morali v 60 minutah odgovoriti na 120 vprašanj. Tretji dan se je tekmovanje nadaljevalo in sicer imeli smo ekipni izziv z veliko vprašanji, na katera smo morali kot ekipa odgovoriti. Isti dan smo zvečer odšli na pomemben dogodek, ki je del vsakega večjega WSC tekmovanja, ki se imenuje Cultural Fair oz. sejem kultur. Potekal je tako, da je imela vsaka država stojnico, kjer je imela razstavljene stvari iz svoje države in si lahko videl, kako različne so kulture po državah. Naslednji dan je bil prost in smo šli na izlet v puščavo. Najbolj zabaven del je bilo dirkanje z avtom po peščenih sipinah in spuščanje po sipinah z bordom. Po sončnem zahodu smo se odpeljali na večerjo v Beduinski kamp. Ob okusni lokalni hrani smo si ogledali tudi predstavitev plesov, glasbe in raznih akrobacij, ki so jih za nas pripravili domačini. Zvečer je potekal tudi ples za vse tekmovalce. Čeprav je bilo v tem času, ko smo bili v Dubaju vsak dan med 40 in 43°C, smo vseeno vsako uro prostega časa med tekmovanji porabili za ogled katere od mnogih zanimivosti Dubaja. Najbolj so nas navdušili Muzej prihodnosti iz leta 2071, najvišji stolp na svetu Burj Khalifa, umetno zgrajen otok v obliki palme, največji nakupovalni center na svetu Dubai mall, čudovite fontane, ki so vodne čarovnije prikazovale po ritmu glasbe.

Zadnji dan tekmovanja pa so nekateri talentirani tekmovalci iz več držav predstavili svoj talent, tako da smo lahko uživali v zelo dobrih plesnih, instrumentalnih in pevskih nastopih. Ta dan smo na zaključni prireditvi izvedeli tudi rezultate, kako uspešni smo bili na vseh štirih delih tekmovanja. Osvojili smo šest srebrnih in eno zlato medaljo in se tako kvalificirali na zadnji del tekmovanja, na Round of Champions na Univerzi Yale v ZDA.

Vsega zapisanega ne bi doživeli, če nam ne bi na pomoč priskočili donatorji: Plastoform d. o. o. Blanca, odvetnik Medved Dušan, Willy Stadler d.o.o., Požun d.o.o., NEK d.o.o., Papiroti d.o.o., Lastinski Pak d.o.o. in DD Elmont Krško
 
Iskrena hvala vsem in vsakemu posebej.

Lovro Čižmek, 8.a razred
« Nazaj na seznam
»