Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

UNESCO torek v Pišecah v znamenju prvega dela delavnic

Objavljeno: Sreda, 23.10.2019    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
torek13
V torek, 22. 10., se je uradno začel 20. mednarodni Unesco tabor v Pišecah z različnimi dejavnostmi. V jutranjih conah smo se pred malico ogreli z Juretom Rovanom, druga skupina je pletla z vzgojiteljico Ano, ob petju in gibanju pa se je sproščala tretja skupina z učiteljem Matjažem.

torek17
Po malici, ko so se nam pridružili tudi učenci sosednjih šol, pa smo skupaj ustvarjali, peli, se igrali … v različnih delavnicah. MODER STOL je naša tradicionalna delavnica, kjer se po pogovoru na izbrano temo naredi izbor besed, ki se jih v različnih jezikih zapiše na modre stole. Namesto klasične igre smo se odločili narediti igro »ŽIVI ČLOVEK NE JEZI SE«. Danes smo tako pobarvali polja v 4 barve, v naslednjih dneh pa bomo igro tudi odigrali. Delavnica PUŠČAMO SLEDI je bila namenjena igranju iger, ki se jih ne igramo vsak dan, zahtevajo pa malo spretnosti, razmišljanja, kondicije in vztrajnosti. Tudi naši najmlajši iz vrtca so imeli svojo delavnico SPRETNI PRSTKI. Iz papirja, blaga in nitk so se preizkusili v zabavnem šivanju, prepletanju in tkanju. Malo večji so v delavnici PERESA PRIJATELJSTVA izdelovali darila iz niti vrvi, volne, preje in pisali sporočila. Dve delavnici sta se ukvarjali z vodo. VODNI AGENT je bila delavnica, kjer so se pogovarjali o zmanjšanju porabe vode in jo dejansko tudi merili, delavnica VODNA UČNA POT pa je bila izvedena na terenu ob Gabernici. Dve delavnici sta bili glasbeno obarvani. V prvi so ustvarjali glasbo iz preprostih glasbil, v drugi pa ob pomoči glasbil tudi peli v hrvaškem jeziku, kajti delavnico je vodila mentorica iz OŠ Buje. Posebna delavnica HOTEL ZA ŽUŽELKE pa se je odvijala pod kozolcem, kjer je nastajal pravi hotel za žuželke. Ni še čisto dokončan, a je že na pol poti. Kakšen luksuz čaka naše pišeške žuželke. Brez novinarjev, radijskih reporterjev in video snemalcev tudi ni šlo, ves čas so bili na terenu in pridno beležili vse zanimive dogodke. Največ zanimanja pa je pritegnila delavnica ŠOLSKEGA CENTRA KRŠKO SEVNICA, kajti njihovi dijaki in mentorji so nas navdušili s svojimi roboti, solarnim avtom, 3D-printerjem, miselnimi igrami, mikrobiti, programiranjem …, dekleta iz Sevnice pa s svojim friziranjem. Ob tem se zahvaljujemo vsem mentorjem, predvsem gostujočim, ki so poskrbeli, da smo se danes res imeli imenitno.

Po kosilu so se gostujoči mentorji in njihovi učenci oziroma dijaki odpravili na krajši potep po Pišecah in si ogledali nekaj znamenitosti, zvečer pa je sledilo druženje vseh nas z lokalnimi društvi pod kozolcem. In tudi tam je bilo veselo, predvsem pa nismo bili ne lačni ne žejni.

In tako se je uspešno zaključil drugi dan našega skupnega druženja. Le kaj zanimivega nas čaka v sredo? Več v novem članku naslednji dan …

Novinarski krožek OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki