Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Razstava o osamosvojitvi Slovenije na OŠ Leskovec pri Krškem

Objavljeno: Četrtek, 13.10.2022    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG_20221011_111247
Ko smo v ponedeljek prišli v šolo, nas je v mediacentru pričakalo 40 panojev. Z radovednostjo smo pristopili, saj nas je zanimalo, kaj se dogaja. Ugotovili smo, da je postavljena razstava o osamosvojitvi Slovenije.

Pri učiteljici zgodovine smo si razstavo ogledali. To so nam prijazni policisti pripeljali iz Ljubljane. Razstava govori o osamosvojitvi Slovenije od plebiscita (plebiscit je ljudsko glasovanje, ki so ga izvedli 23. 12. 1990 in na katerem je 88 % ljudi odločilo, da želijo samostojno Slovenijo) do vojne z jugoslovansko vojsko in ponovnega miru. V  desetdnevni vojni (27. 6. do 6. 7.) so ljudje Slovenijo branili s telesi, postavljali barikade, sodelovali so tudi miličniki in vojaki. Po desetdnevni vojni je še zadnji vojak JLA odšel iz Slovenije, največ iz pristanišča v Kopru. Za Slovence je bilo pomembno, da smo se osamosvojili, ker smo hoteli imeti svojo vlado in svojo državo.
IMG_20221011_112613


Ura zgodovine je bila drugačna in zanimiva. Ogled slik, fotografij, dokumentov nas je zelo zanimalo. Učiteljica nam je pripravila tudi delovne liste. Najprej smo v parih prebrali svoj pano, nato smo o zapisanem poročali sošolcem in na koncu še poiskali podatke iz delovnega lista.

Ob srčnih dogodkih smo obstali in dobili kurjo polt. Upamo, da današnje generacije ne bodo izkusile občutka, ko tank stoji pred tvojimi očmi in ne veš, ali boš preživel.

Danes nas na ta čas spominjata dva praznika: dan samostojnosti in enotnosti, 26. 12., ter dan državnosti, 25. 6. Slovenci smo še zdaj ponosni ljudi, ki so nam omogočili samostojno državo, saj smo si jo dolgo želeli, pa se prej naša želja ni uresničila.

Razstavo je pripravilo Policijsko veteransko društvo Sever Posavje, avtorja razstave pa sta mag. Biserka Debeljak, upokojena kustosinja Muzeja policije in Anton Pozvek, generalni sekretar Zveze policijskih veteranskih društev.

Društvu Sever se zahvaljujemo, da so nam pripeljali razstavo in smo se lahko na ta način učili o osamosvojitvi.

Tian, Peter, Lanej  ter Daša in Klara
 
 
« Nazaj na seznam
»