Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

140-letnica v dobri kondiciji

Objavljeno: Četrtek, 21.05.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Gasilska brizgalna Ragin, Vel. Cirnik

Gasilska brizgalna Ragin

VELIKI CIRNIK – Iz bogate knjižne zakladnice Kapucinske knjižnice v Krškem pa se v tokratni rubriki odpravljamo v Veliki Cirnik. V hriboviti, zelo slikoviti dolenjski vasi v sevniški občini so ponosni na še vedno delujočo ročno gasilsko brizgalno, imenovano Ragin.

Ročno gasilsko brizgalno, ki naj bi bila po načinu izdelave osnovnih batov črpalke izdelana okrog leta 1880, je rabljeno kupilo PGD Škofljica leta 1892 (dokumenti v zvezi z nakupom so bili uničeni v italijanski okupaciji v času 2. svet. vojne), nato jo je leta 1954 odkupilo PGD Veliki Cirnik. »Največja želja ustanoviteljev našega gasilskega društva je bila, da bi imeli pravo gasilsko brizgalno. Leta 1953 so v Gasilskem biltenu št. 18 našli oglas zanjo. Vzpostavili so kontakt. Sledil je ogled in naslednje leto so imeli želeno,« pojasni domači gasilec Zdravko Remar. Še isto leto, ko so jo kupili, so z njo pogasili dva velika požara – v bližini cerkve sv. Križa je gorel kozolec, sredi vasi je ogenj zajel hlev. »Če ne bi imeli brizgalne, bi bila oba objekta uničena,« doda sogovornik. »Najpomembnejši del sta dva bata, ki z ene strani sesata vodo, ki prihaja do njiju po sesalni cevi, na drugi strani sta dve cevi za izhod vode. Za delovanje brizgalne je potrebnih osem mož, ki so po štirje postavljeni na levo in desno stran brizgalne, da je mogoče gašenje,« ponazori delovanje naprave ob pomoči gasilskih kolegov. Ker v vasi ni bilo primernega objekta za vzdrževanje brizgalne, so preuredili cerkveno klet, leta 1959 dogradili še stolp in stavba je postala podobna gasilskemu domu.
 
Stara ročna gasilska brizgalna, ki zaradi rednega vzdrževanja brezhibno deluje, je na ogled v prostorih gasilskega doma na Velikem Cirniku in jo je mogoče preizkusiti ob predhodni najavi. Vsako leto je ta zanimiv, skoraj 140 let star gasilski in še vedno delujoč eksponat, tudi del zabavnih gasilskih iger, ki bodo letos potekale že 22. leto zapored tretjo soboto v juliju v središču vasi. Zadnja igra vedno poteka z ročno brizgalno.

S. R.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

18.11.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih

10.03.2021 | Redakcija

Mati vseh salamijad