Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

60 let družinskega vrtnarstva in cvetličarstva

Objavljeno: Sobota, 13.04.2024    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
VCCK24_075

Vrtni center in cvetličarna Kerin

»V letošnjem letu praznujemo 60 let uspešnega delovanja in si to štejemo kot svojevrsten dosežek. Skupaj z vami smo sestavljali zgodbe skozi vsa leta, ki so nas pripeljale do točke, na kateri danes stojimo,« pravijo v Vrtnem centru in cvetličarni Kerin, ki se z nenehnim razvojem in posodabljanjem danes s svojo vrtnarijo uvršča med večje vrtnarje v Sloveniji.

Nekoč – pred 60 leti …

Začetki segajo v leto 1964, ko je Tone Zvonko Kerin s svojim bratom Lojzom našel primeren lokal v Krškem v takratni Božičnikovi hiši, kjer je 14. aprila začela obratovati prva cvetličarna v Krškem. Z ženo Anico, s katero sta se spoznala na prireditvi šole, kjer je bila ona absolventka, on pa je praznoval 10. obletnico šole za vrtnarja cvetličarja, sta po nekaj letih začela graditi hišo nasproti takratnega lokala, kjer se še danes nahaja Vrtni center Kerin. Čez cesto so se preselili septembra 1972. Z novimi prostori sta ustvarila odlične pogoje za izobraževanje vrtnarskega kadra. Imela sta veliko delavnico, hladilnico za cvetje in garderobo s tušem, kar je bila takrat velika redkost. 
Anica in Tone Kerin025

Anica in Tone Zvonko Kerin (mojster vrtnarstva in cvetličarstva), ustanovitelja družinskega cvetličarstva


Tone Zvonko Kerin je bil eden izmed redkih mojstrov vrtnarstva in cvetličarstva v Sloveniji, specializiral se je v Nemčiji, Švici ter Bosni in Hercegovini. S svojo obrtjo je izobrazil več deset vajencev tega poklica, z ženo Anico pa sta bila tudi strokovna mentorja hortikulturnega krožka v OŠ Jurija Dalmatina Krško in OŠ Kostanjevica na Krki. Takratna Cvetličarna Kerin je bila specializirana za izdelovanje izdelkov iz svežega in umetnega cvetja, šopkov, dekoracije porok, daril in prostorov ter nagrobne dekoracije. 

Dejavnost se je kmalu prelevila v družinsko, namreč sin Janko in hči Metka sta že od mladih nog sodelovala pri domači obrti in se tudi izšolala za poklic vrtnar/cvetličar.
VC-081

Vrtnarija na Jelšah danes obsega 4200 m2 ogrevanih površin v osmih rastlinjakih.


… in danes

Pred 32 leti, natančneje oktobra 1992, je cvetličarno od svojih staršev prevzel Janko Kerin in jo s pomočjo žene Alenke razširil v taki meri, da danes spada med večje vrtne centre v Sloveniji. Z vrtnarstvom se je začel profesionalno ukvarjati že leta 1989, ko je imel manjšo vrtnarijo na Jelšah. Prideloval je cvetje v manjših količinah le za potrebe domače cvetličarne. Iz 75 m2 velike vrtnarije je po štirih letih že imel 1200 m2 pokritih površin.
šp001

Po posodobitvi ima Vrtni center v Krškem zdaj 450 m2 prodajnih površin, veliko delavnico, posodobljeno hladilnico in več drugih potrebnih prostorov. Z novimi in večjimi prostori so razširili osnovno dejavnost cvetličarstva še z darilnim programom, večjo ponudbo vrtnarskih orodij in izdelkov za urejanje vrtov ter okolice, pestro izbiro različnih sadik za zunanje zasaditve, veliko različnih sadilnih in okrasnih loncev, hrane za hišne ljubljenčke …
20190928_075305

Danes zaposluje 12 ljudi. Po uspešnem zagonu centra v Krškem je prišla na vrsto posodobitev vrtnarije na Jelšah, kjer imajo z nenehnimi vlaganji v posodobitve in širitve danes 4200 m2 pokritih in ogrevanih površin, kar jih uvršča v slovenskem merilu med srednje velike, v proizvodnji okrasnih rastlin pa med prvih 15 v Sloveniji.
VCCK24_112

V vrtnariji so poleg maloprodaje usmerjeni tudi v namensko proizvodnjo za grosiste. V Vrtnem centru Kerin vas pričakujejo s svojo pestro ponudbo, ki vsebuje: bogat darilni program, vse za vrt in okolico, urejanje gredic in grobov, žalno dekoracijo, poročno dekoracijo (poročni šopek, dekoracija avtomobilov, cerkve in gostilne) ter dostavo šopkov doma in tudi v tujino. Ob obisku boste presenečeni nad ponudbo.
Naročnik: www.cvetlicarna-kerin.si
« Nazaj na seznam
»