Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bolečine v kolenu - kako jih učinkovito odpraviti?

Objavljeno: Ponedeljek, 28.11.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
bolecine v kolenu
Bolečine v kolenu so najpogostejši mišično-skeletni razlog za obisk zdravnika ljudi vseh starosti. Poleg tega je koleno najpogosteje operiran sklep zaradi takšnih ali drugačnih poškodb in degenerativnih sprememb. Število težav s koleni se samo še povečuje, saj zaradi vse bolj sedečega načina življenja naši sklepi niso sposobni prenašati večjih sil, prisotnih med telesno dejavnostjo.

Zakaj pa so bolečine v kolenu tako pogoste? Da tovrstne bolečine in težave s koleni učinkovito odpravimo, moramo poznati, kaj se dogaja v našemu telesu in kakšna je biomehanika našega kolenskega sklepa.

Med samim gibanjem kolenskega sklepa, torej upogibom in iztegom kolena, se stegnenica in golen gibata relativno ena na drugo. Če pa zaradi takšnih ali drugačnih razlogov to relativno gibanje izgubimo, govorimo o "twistu" v kolenu oziroma da je koleno v "zaklenjenem" položaju.

Posledično se začne nabirati sklepna tekočina le v določenih delih sklepa, kar posledično vpliva na preobremenjevanje določenih ligamentov, povečano ali zmanjšano aktivacijo določenih mišic in pojav bolečine.

Tako da, v kolikor želimo odpraviti bolečino v kolenu na dolgoročno učinkovit način, moramo nasloviti gibanje kosti v sklepu. Le-to pa lahko storimo z ustreznimi vajami, ki jih najlažje spoznamo in se naučimo pravilne izvedbe s pomočjo kineziologa.

Pri tem so ravno tako pomembni kontakti stopala. To pa pomeni, da se je med samim izvajanjem omenjenih vaj treba naučiti začutiti in ohranjati ustrene kontakte v stopalu (npr. notranji del pete in baza palca), ki omogočita pravi ravnotežni položaj in naravno gibanje kosti v kolenskem sklepu.
bolecine v kolenu1

Posledično se ob ohranjanju kontaktov stopala pri izvajanju bolj zahtevnih dinamičnih vaj (npr. izpadni korak, počep, mrtvi dvig ipd.) tudi mišice okrog kolenskega sklepa bolj učinkovito krepijo na način, da zagotavljajo naravno gibanje sklepa in preprečujejo pojav bolečine v kolenu.

Zakaj pa je vse to tako pomembno?

Bolečine v kolenu vplivajo na popačen način naše hoje ter posledično preobremenjevanje drugih sklepov (npr. stopala in kolka) in ligamentov ter potencialno generiranje drugih težav. Posledično se bo naše telo naučilo "napačno" gibati in ustvarilo pogoje za pogosto pojavljanje težav.

Zato je za učinkovito odpravo težav, kot so na primer bolečine v kolenu, treba poznati biomehaniko telesa in pri tem na telo gledati celostno, saj v nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost, da se bodo bolečine v kolenu čez čas ponovno pojavile.
Naročnik:
Teja Ličen s.p.
Tominčeva ulica 8, Solkan
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

01.06.2020 | Sporočilo

Sonaravno obvladovanje visokih voda

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči

06.02.2020 | Sporočilo

Predstavitev projekta Riba je IN