Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čelesnik ali treskarica iz zbirke Travnikar v Vitni vasi

Objavljeno: Torek, 04.06.2019    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
zbirka_starin_travnikar (41)

Zgornji del čelesnika oz. treskarice

V zadnji številki Posavskega obzornika smo se v rubriki Po sledeh naše dediščine odpravili v Vitno vas na Bizeljskem, natančneje k Zbirki starin Travnikar. Med približno 2000 različnimi orodji in predmeti smo našli zanimiv predmet – čelesnik.

zbirka_starin_travnikar (72)

Srečko Travnikar z enim od predmetov

Zakonca Srečko in Suzana Travnikar sta nam povedala, da je izbrani predmet v zadnjih petih letih k njim po vsej verjetnosti prinesel vinogradnik iz okoliških krajev, saj je čelesnik ali treskarica včasih služil kletarjem v vinskih kleteh. Gre za enostavno pripravo, kamor se zatikajo goreče treske, ki se prižigajo ena za drugo. Kletar je imel po navadi pri sebi bavtico ali heč, s katerima je sproti delal treske in jih nadomeščal z izgorelimi. Čelesnik so uporabljali v hramih ali vinskih kleteh kot svetilko, ko po vaseh še ni bilo elektrike, petrolej pa je bil drag. Navadno je bil nasajen na palici, ki je bila zapičena v glinena tla. Nekateri so ga postavljali v posodo z vodo zaradi nevarnosti požara.

V Travnikarjevi zbirki, ki je nastala pred petimi leti, saj niso želeli, da bi stara hiša ostala prazna, zapolnjenih s starinami pa imajo tudi nekaj ostalih prostorov v sklopu stanovanjske hiše, se najdejo kmetijska in vinogradniška orodja ter predmeti, obrtniško orodje, predmeti za gospodinjstvo in drugi predmeti, kot so npr. kotli za žganjekuho, radio sprejemniki, pisalni stroji, slike, ogledala, star denar itd. »Ker mi ni bilo vseeno, kaj se dogaja s temi orodji in predmeti, me je to vzpodbudilo, da sem začel z zbiranjem, saj bi jih ljudje sicer zavrgli,« je ob tem povedal Srečko Travnikar.

R. R.
« Nazaj na seznam