Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dovolite, da vas zapelje Ford

Objavljeno: Četrtek, 25.06.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Ford A, Toni Janezic

Starodobnik Ford A je letnik 1930 in v voznem stanju.

SKROVNIK PRI TRŽIŠČU – V eni izmed preteklih številk časopisa je tekla beseda o kolesu na nožni pogon s častitljivo starostjo, ki ima zanimivo zgodbo. Danes se bomo posvetili avtomobilski znamki Ford, a ne kateri koli, pač pa modremu jeklenemu lepotcu iz leta 1930.

»Gre za tip vozila Sedan s štirimi vrati. Delovna prostornina motorja, ki ima 29 konjskih moči, je 3200 kubičnih centimetrov, sama masa znaša 1027 kilogramov, pogonsko gorivo je bencin,« pojasni ponosni lastnik starodobnika znamke Ford A Toni Janežič in povabi na kratko panoramsko vožnjo, kajti vozilo je v voznem stanju. »Imeti starodobnika, skrbeti zanj, ga obnoviti, pripraviti do te stopnje, ko ga je mogoče registrirati in se z njim voziti v vsakdanjem prometu ali pa ga le kazati tistim, ki to znajo ceniti, je nekaj posebnega. Zaslužka v tem hobiju za ljubitelje starodobnih vozil ni, saj je čas, ki ga porabiš pri obnovi, praviloma poplačan zgolj z osebnim zadovoljstvom,« pove gostitelj med vožnjo po lokalni cesti, ko starodobnik doseže maksimalno hitrost 80 km/h. »Zelo pomembno je, da se vozilo obnavlja v stanje, v katerem je bilo nekoč, ko je prišlo iz tovarne. Nekatere dele sem moral zaradi dotrajanosti zamenjati, če sem želel, da je avto, ki bo čez dve leti star 90 let, vozen,« nadaljuje ljubitelj starodobnih vozil, ki je tudi predsednik Kluba ljubiteljev starih vozil Mirnske doline Hrast Tržišče in ima v svoji zasebni zbirki še mnogo zanimivih predmetov, povezanih z avtomobilizmom in motociklizmom.
 
V njegovi zasebni zbirki najdemo tudi model avtomobila nemške znamke DKW F8 iz leta 1936, ki je prav tako v voznem stanju. »Žal mi je, ker po 17 letih prekinjamo z našo dirko starodobnikov za pokal Malkovca, a tako pač je – vsega lepega je enkrat konec,« še pove, ko se vračava z Malkovca proti Tržišču in dalje proti Skrovniku, kjer ima lastnik jeklenega lepotca svojo avtoličarsko delavnico ter v njeni bližini tudi lepo urejen razstavni prostor starih motorjev s častitljivimi letnicami.

S. R.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki