Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Edini ohranjen uskoški stolp

Objavljeno: Četrtek, 09.01.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Crneca_vas_strazni_stolp_obnova_otvoritev_32

Obnovljen stolp so odprli junija 2018.

V gorjanski vasi Črneča vas se ponašajo z edinstveno stavbno dediščino – več kot 500 let starim uskoškim stolpom, edinim tovrstnim ohranjenim stolpom v Sloveniji. Leta 2018 ga je kostanjeviška občina temeljito obnovila in ga obnovljenega predala tako domačinom kot obiskovalcem, ki se radi ustavljajo ob njem.

Nekdanji obmejni stražni stolp iz časov turških vpadov na majhni vzpetini v Črneči vasi – domačini mu pravijo Turn –  naj bi zgradili Uskoki ob koncu 15. stoletja. Ko je izgubil svojo prvotno nalogo, so ga domačini ohranili in kasneje vanj vgradili še zvon, ki se je oglasil vsak dan in ob različnih priložnostih.
Crneca_vas_strazni_stolp_obnova_otvoritev_56

Domačini so v stolp kasneje vgradili zvonova.

Skozi stoletja je kljuboval času in postal prepoznaven znak vasi, hkrati pomemben del dediščine Uskokov, ki so se v begu pred osmanskimi vojaškimi enotami zatekli na varnejša območja, med drugim tudi na območje Gorjancev oz. čezmejnega Žumberka. V lokalnem narečju vasi Črneča vas, Oštrc, Črešnjevec in drugih so še vedno navzoči sledovi govorice izvornega območja beguncev, zlasti iz Dalmacije.

Tloris stolpa je kvadrat, ki se proti vrhu postopoma oži, njegov točen nastanek pa je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Okenske odprtine s kamnitimi okvirji pod streho spominjajo na gotske oblike, kar potrjuje najbolj razširjeno domnevo o nastanku stolpa v času turških vpadov. Stolp je bil v preteklosti že večkrat delno obnovljen, Občina Kostanjevica na Krki pa je prepoznala njegov pomen in leta 2012 pričela z aktivnostmi za njegovo prenovo. V letu 2015 so obnovili streho objekta in sanirali njegove temelje, leta 2017 je potekala celovita obnova notranjosti stolpa z elektrifikacijo, lani so pred otvoritvijo uredili še njegovo okolico, kjer so namestili klopi in uredili parkirišče, s spomin na obnovo pa zasadili lipo.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

10.03.2021 | Redakcija

Mati vseh salamijad

18.11.2022 | Oglas

Pozitivne misli za vsak dan