Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Evropski teden mobilnosti 2021 v Brežicah

Objavljeno: Ponedeljek, 06.09.2021    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
dan_brez_avtomobila_brezice (42)

Utrinek z lanskega t. i. dneva brez avtomobila v Brežicah v sklopu ETM (foto: arhiv PO)

Evropski teden mobilnosti (ETM) je mednarodni projekt, kjer številne občine po svetu za svoje prebivalce pripravijo aktivnosti za ozaveščanje o pomenu trajnostne mobilnosti in spodbujajo k spremembi potovalnih navad, s čim si prizadevajo k manjši onesnaženosti v mestih. V Sloveniji letos obeležujemo 20. obletnico aktivnega sodelovanja v ETM. Med aktivnejše občine v Sloveniji spada tudi Občina Brežice, ki v projektu sodeluje že 14. leto zapored. V preteklosti so na podlagi kvalitetno pripravljenega in izpeljanega programa aktivnosti prejeli več pohval, v lanskem letu pa se je uvrstila med tri najbolj aktivne občine med malimi občinami v Sloveniji.

Izvedba aktivnosti tudi s pomočjo finančne podpore MZI in MO
Občina Brežice je uspešno kandidirala na javnem razpisu Ministrstva za infrastrukturo in Ministrstva za okolje in prostor za sofinanciranje priprave in izvedbe aktivnosti ETM v letu 2021 in tako pridobila dodatna finančna sredstva v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE – LIFE 17/IPC/SI/000007. To je bila dodatna spodbuda, da so izvajanje nekaterih aktivnosti iz običajnega termina 16.–22. 9. raztegnili skozi celotni mesec. Tako bodo tudi letos pripravili številne aktivnosti za vse generacije.

Delavnice za starejše »Gibam se« in »Nordijska hoja«
Za starejšo populacijo so skupaj s Centrom za krepitev zdravja ZD Brežice pripravili delavnico »Gibam se«, kjer bodo udeleženci skozi cel september imeli dvakrat tedensko vodeno vadbo. Pred pričetkom in po zaključku vadb bodo udeleženci deležni brezplačnega testiranja, kjer bodo ugotavljali napredek vsakega posameznika. Vsak udeleženec bo prejel tudi dnevnik gibanja, kamor bo lahko dnevno vpisoval svoje telesne aktivnosti. Namen delavnice je spodbuditi predvsem starejšo populacijo h gibanju za boljše počutje. Prav tako bodo organizirali tudi delavnico »Nordijska hoja«, ki se bo odvijala vsak ponedeljek v septembru ob 8.00. Udeleženci bodo po predhodni prijavi spoznali osnove nordijske hoje in pravilne uporabe pohodnih palic. Delavnici se bosta odvijali na platoju nogometnega stadiona Brežice.

Pešbus
Pešbus je način aktivne mobilnosti v šolo, kjer otroci hodijo v šolo peš po vnaprej določeni trasi in urniku. Udeleženci dobijo kartonček, ki služi kot vozovnica, kamor za vsako opravljeno »vožnjo« prejmejo štampiljko. Najbolj aktivni udeleženci bodo prejeli praktične nagrade. Pešbus bodo v brežiški občini izvajale tri OŠ, in sicer Artiče, Brežice in Cerklje ob Krki, aktivnost pa se bo izvajala predvidoma dva tedna.

Lutkovne predstave za otroke v vrtcih
Najmlajši udeleženci v prometu so zagotovo otroci v vrtcih, ki se v promet vključujejo že s prvimi sprehodi. Tako bodo v vsakem vrtcu pripravili preventivne lutkovne predstave na temo varnosti v cestnem prometu in pomenu uporabe trajnostne mobilnosti. V obdobju ETM pa bodo skupaj z ZPTM Brežice pripravili prav poseben dogodek, kjer bodo otrokom predstavili slikanico za otroke o varnosti v cestnem prometu, ki so jo pripravile dijakinje SIC Brežice.

»V službo na trajnostni način«
Letošnja novost je aktivnost »V službo na trajnostni način«. Uslužbence podjetij in javnih zavodov v Brežicah bodo spodbujali, da v obdobju ETM prihajajo v službo na trajnostni način, torej brez avtomobila. Zainteresirana podjetja vabijo, da se pridružijo akciji in svoje zaposlene spodbujajo k uporabi trajnostne mobilnosti. Za najbolj aktivne bodo pripravili praktične nagrade.

Foto natečaj amaterske fotografije
Skozi celo letošnje poletje je potekal foto natečaj amaterske fotografije na temo trajnostne mobilnosti. Namen natečaja je, da občani, starejši od 14 let, s svojim pametnim mobilnim telefonom posnamejo osebo ali stvar, ki je kakor koli povezana s trajnostno mobilnostjo. Najboljše fotografije po mnenju strokovne komisije bodo razstavljene v avli Upravne enote Brežice, avtorji pa bodo prejeli praktične nagrade. Rok za oddajo fotografij je do petka, 3. 9. 2021.

Ostale aktivnosti
Občina Brežice bo v času ETM 2021 dodatno promovirala uporabo trajnostne mobilnosti. Tako bodo skupaj z občinami Radeče, Sevnica in Krško organizirali dogodek Kolesarjenje ob Savi, skupaj s Športno zvezo Brežice pa družinsko kolesarjenje. Velik poudarek bodo dali tudi pohodništvu in tako skupaj z Lojzetom Ogorevcem organizirali razne pohode. Organizirali bodo tudi zabavno igro »Lov na zaklad«, kjer se bodo udeleženci podali po Brežicah in odkrivali znamenitosti.

Celoten program aktivnosti bo objavljen na spletni strani Občine Brežice.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.09.2023 | Ne spreglejte

Poletja je konec! Sedaj gre zares!