Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Hribi in gore še vedno vabijo

Objavljeno: Nedelja, 19.09.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Gradnja Tonckovega doma na Lisci (2)

V bližini Jurkove koče se je po 2. svet. vojni začela gradnja novega planinskega doma na Lisci (arhiv družine Čebular).

Ali veste, katero najstarejše planinsko društvo v Posavju? To je Planinsko društvo Lisca Sevnica, ki je nastalo na temeljih Posavske podružnice Slovenskega planinskega društva.

Posavska podružnica Slovenskega planinskega društva (SPD) je bila ustanovljena 5. oktobra 1905 v Sevnici, njen predsednik je postal sevniški notar Franc Veršec. Na Lisci je podružnica 19. junija 1932 ob množični udeležbi slovenskih in hrvaških planincev slovesno odprla nov planinski dom v bližini Jurkove koče, ki je bila zgrajena leta 1902 na pobudo učitelja Blaža Jurka z Razborja pod Lisco. Najaktivnejši organizatorji planinskih pohodov do 2. svetovne vojne so bili Ante Beg, Alojz Baša, Andrej Gostiša, Blaž Jurko in Ljudevit Stiasny. Ti so organizirali planinske pohode in izlete – najpogosteje na bližnje hribe v Posavju (zelo dobro sta bila obiskana Lovrenc in Veliko Kozje) ter na Triglav. Ljudevit Stiasny je, na primer, leta 1923 vodil 13 planincev za pet dni na Triglav.

Gradnja Tonckovega doma na Lisci (1)

Planinska skupina prostovoljcev ob nedograjenem Tončkovem domu na Lisci (arhiv družine Čebular).

Po 2. svet. svetovni vojni se je Posavska podružnica SPD leta 1948 preimenovala v Planinsko društvo Krško in istega leta so prizadevni člani na novo zgradili Jurkovo kočo (kočo in dom so 28. junija 1944 požgali partizani, da bi nemškim okupatorskim enotam preprečili bivanje na Lisci). Na pobudo takratnega ravnatelja gimnazije v Krškem Jožeta Košoroka in predsednika društva Toneta Čebularja – Tončka so nato posavski planinci s prostovoljnim delom in podporo kolektivov ter podjetij iz Krškega, Sevnice, Brežic in Radeč ter s prispevkom Slovenskega planinskega društva leta 1952 namenu predali še na novo zgrajen planinski dom ter ga poimenovali Tončkov dom. V letu 1957 se je PD Krško preimenovalo v PD Lisca Videm – Krško, v začetku 70. let 20. stol. pa v PD Lisca Sevnica – Krško in nato v letu 1998 v PD Lisca Sevnica.

Sevniško planinsko društvo, ki bo leta 2025 praznovalo 120 let razvoja, ima okoli 600 članov. Ti delujejo v različnih odsekih, klubih in skupinah; leta 2002 so ustanovili še planinsko pevsko skupino Encijan. PD Lisca Sevnica je lastnik Jurkove koče na Lisci in od leta 1994 Planinskega zavetišča Pod Svetim Rokom, od leta 2002 upravlja s Planinskim zavetiščem Slatna pod Poncami. Lastnica Tončkovega doma je od leta 2014 Občina Sevnica.

S. Radi, foto: L. Motore

 
« Nazaj na seznam
»