Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Informativni dnevi na Fakulteti za turizem

Objavljeno: Ponedeljek, 07.02.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
23_1_Single_oglasFB_1200x628-01
Pred dijaki zaključnih letnikov je velika in pomembna odločitev, ki zelo vpliva na njihovo nadaljnjo poklicno pot. Odločiti se morajo, ali šolanje zaključiti in se zaposliti ali naprej študirati. Naj bo izbira študija nekoliko lažja po predstavitvah študijskih programov na informativnih dnevih, ki bodo letos potekali 11. in 12. februarja 2022, in sicer na spletu.

V Sloveniji je razpisanih veliko različnih študijskih programov, nekateri od njih pa se izvajajo tudi v Posavju. V Brežicah že več kot 12 let deluje Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru. Ponuja zanimiv, dinamičen in inovativen študij turizma. Študenti lahko študirajo na dveh dodiplomskih študijskih programih – na visokošolskem strokovnem in univerzitetnem ter na podiplomskem magistrskem in s študijskim letom 2022/23 bodo tudi na novem doktorskem.
Enki_FT-Brezice_FINAL_lifestyle_web_017

Dva sodobna dodiplomska programa

Visokošolski strokovni Sodobne turistične prakse in univerzitetni Turizem: Sodelovanje in razvoj sta najsodobnejša dodiplomska študijska programa turizma, ki sta z novimi imeni in posodobljenimi predmetniki zaživela z generacijo, vpisano v študijskem letu 2020/21. S prenovitvijo obstoječih programov so na fakulteti želeli izobraževanje še bolj približati potrebam gospodarstva, se prilagoditi trendom in specifikam hitro spreminjajočega se (turističnega) okolja. To se je izkazalo kot pravilna odločitev. Tako študenti že drugo leto študirajo po najnovejših programih, ki jih bodo dobro pripravili na delovanje turizma tudi v pokovidnem obdobju. Na trgu dela bodo konkurenčni z znanji s področja digitalizacije, komunikacije, menedžmenta, trženja, podjetništva in kar treh tujih jezikov ter odličnega poznavanja vsebin zelenega, butičnega in trajnostnega turizma ter destinacijskega menedžmenta, kar je zagotovo prednost Slovenije na mednarodnem trgu.
3.1-Terenske-vaje_Kope

Terenske vaje na Kopah


Zakaj študirati turizem?

Turizem je zelo široko področje, kjer se najdejo vsi tisti, ki radi delajo z ljudmi, uživajo v organizaciji dogodkov, so kreativni, potujejo, radi spoznavajo nove kulture in jezike, predvsem pa je v ospredju izobraževanje za uspešno delo z ljudmi ter strateško načrtovanje. Študenti turizma so med študijem najbolj navdušeni nad terenskimi vajami, ko si lahko v živo ogledajo številne primere dobrih praks, na primer muzej na prostem, ali degustirajo tradicionalne jedi. Obiščejo jih tudi gostujoči predavatelji iz gospodarstva in javne uprave, ki na svojem primeru predstavijo delovanje hotela, velnesa ali turistično informacijskega centra. Zagotovo pa najbolj v spominu ostanejo večdnevne ekskurzije po Sloveniji in tujini.

Pri vseh študijskih programih je velik poudarek na opravljanju strokovne prakse. Tako lahko vsi študenti s prakso v nekaterih največjih turističnih podjetjih in v različnih drugih organizacijah doma in v tujini preizkušajo in bogatijo svoje znanje na področju turizma. Na ta način imajo študenti že v času študija priložnost dobro spoznati turistično panogo, navezati stike in si povečati zaposlitvene možnosti.

Spletni informativni dnevi

Študij turizma je blizu. Na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru vas vabijo, da se jim pridružite na spletnih predstavitvah dodiplomskih študijskih programov, na »online« informativnih dnevih. Tudi letos bodo informativni dnevi potekali na spletu, in sicer v petek, 11. 2. 2022, ob 10. in ob 15. uri ter v soboto, 12. 2. 2022, ob 10. uri. Študenti in zaposleni bodo predstavili študijske programe ter vse, kar želite vedeti o študiju turizma in študentskem življenju. Po predstavitvah pa bodo dijakom za vprašanja na voljo v tematskih klepetalnicah.

Vsi tisti, ki pa bi želeli začutiti utrip fakultete tudi v živo, se lahko najavijo tudi na individualni informativni obisk. Več informacij o dogodkih in študiju poiščite na njihovi spletni strani www.ft.um.si ali se za dodatne informacije obrnite na telefon 08 20 57 067 oziroma pošljete e-pošto na ft@um.si.

Študentki o študiju
Ina Olup_osebni arhiv

Ina Olup


Ina Olup, diplomantka turizma in študentka magistrskega študija:
Na Fakulteto za turizem sem se primarno vpisala zaradi sodobno zasnovanega študijskega programa in predmetov, ki sledijo trenutnim trendom v turizmu. Prav zaradi majhnosti fakultete menim, da je pristop predavateljev in asistentov veliko bolj individualen, saj se lažje posvetijo vsakemu študentu. Veliko snovi temelji na praktičnih znanjih, tudi v okviru predavanj, kjer na terenu spoznavamo in odkrivamo, kar smo se naučili v predavalnici. Na fakulteti se daje velik poudarek lastnemu razmišljanju in pogledu na turizem ter se omogoča aktivno vključevanje v prireditve in razne projekte, ki omogočajo študentu lasten razvoj in širitev znanj. Fakulteto za turizem bi zagotovo ponovno izbrala za svoj študij.
Nina Savnik_osebni arhiv_1

Nina Savnik


Nina Savnik, študentka 3. letnika visokošolskega strokovnega programa:
Moja izkušnja na fakulteti je bila odlična. Njena velikost je dejansko prednost, saj se tako počutimo kot malo večja družina, vse je bolj osebno razloženo, počutiš se, kot da dejansko nekam spadaš in si upoštevan. Profesorji so zelo prijazni, odzivni in bodo vedno skočili na pomoč, tudi če se ne tiče njihovega predmeta. Zelo so se nam posvetili tudi z vprašanjem »kaj pa prihodnost?«, tako da sem dejansko tudi sama končno dobila idejo, kaj si želim delati v prihodnosti, saj sem na fakulteto prišla še neodločena. Čeprav je bila moja izkušnja večinoma online, so bili tako trenutki tam kot trenutki v predavalnicah vredni obiska. Spoznala sem tudi veliko novih ljudi iz različnih držav, od katerih sem se marsikaj naučila, kot na primer, kako hitro se lahko naučiš tujega jezika, če si res želiš.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.09.2023 | Ne spreglejte

Poletja je konec! Sedaj gre zares!