Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Inplet pletiva - eden najboljših proizvajalcev pletiv za fino žensko perilo v Evropi

Objavljeno: Sreda, 09.11.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
dol_brezovo (2) (004) (002)

Podjetje Inplet pletiva na ravnici ob Savi se lepo vklaplja v lokalno podeželsko okolje.

V Dolnjem Brezovem, majhni vasi v sevniški občini je pred štirimi desetletji odprlo vrata tekstilno podjetje Inplet pletiva d.o.o., ki je postalo odgovoren in zanesljiv partner pri ustvarjanju in dobavi kakovostnih pletiv uveljavljenim in zahtevnim kupcem na evropskem trgu. Podjetje, ki zaposluje 85 delavk in delavcev, je proizvajalec elastičnih in neelastičnih pletiv za spodnje perilo, vezenine, športna in druga oblačila. Vsi njihovi izdelki ustrezajo visokim ekološkim standardom v skladu z OEKO-TEX 100 certifikatom.

Podjetje so leta 1982 ustanovili Lisca, Jutranjka in Komet – v tistem času tri močna tekstilna podjetja, ki so z vzpostavitvijo proizvodnje pletiv pridobila svojega glavnega oskrbovalca. Ustanoviteljem in takratnim glavnim odjemalcem je bil prilagojen tudi proizvodni program. V obdobju od ustanovitve do danes se je podjetje v celoti preoblikovalo v tehnološkem in tržnem smislu – je vertikalno organizirano in ima vse proizvodne in podporne funkcije na enem mestu. Prav tako ni preveliko in zaradi tega je veliko bolj prilagodljivo in lažje vodljivo. To so ključne prednosti, ki so omogočile, da je podjetje preživelo ob velikih prelomnicah, ki bi sicer lahko resno ogrozile njegov obstoj.

Inplet pletiva Dolnje Brezovo  (29) (002)

Tecnorama - stroj za pripravo barv

»Inplet pletiva svojo 40-letnico praznuje v času, ko je položaj podjetja na mednarodnem trgu resnično dober, lahko rečem, da v vsem obstoju najboljši. To je rezultat nenehnega učenja, odzivanja na zahteve trga in močne želje po napredku. Naš cilj ni bil samo preživetje v sicer težavni panogi, ampak doseči stopnjo tehnološke in poslovne razvitosti, ki bo primerljiva z mednarodno konkurenco. Da smo pri tem uspešni, dokazujejo številke, saj glavnino naših prihodkov ustvarimo na tujih trgih. Nastopi v skupnih promocijah z uveljavljenimi mednarodnimi znamkami ženskega perila so priznanje in izraz zadovoljstva s sodelovanjem z našim podjetjem,« pove direktorica, univ. dipl. oec. Helena Zidarič Kožar.

»Fokus našega delovanja je nenehen tržni in tehnološki razvoj ter usmerjenost na kupce višjega in visokega cenovnega razreda, ki v svojih izdelkih uporabljajo evropske materiale,« predstavi še visoko postavljene cilje, ki jih v podjetju s 85 zaposlenimi uspešno zasledujejo. »V zadnjih dvajsetih letih se nam je uspelo kljub velikemu upadu tekstilne proizvodnje v Evropi popolnoma tehnološko in tržno prestrukturirati. Postali smo eden najpomembnejših dobaviteljev uveljavljenim proizvajalcem perila na evropskem trgu. Smo stalno prisotni kot razstavljavec na najpomembnejšem sejmu v Parizu Interfiliere, ki je specializiran za pletiva. Spogledujemo pa se tudi s sejmom Premiere Vision, ki je prav tako v Parizu in je namenjen gornjim oblačilom. Tudi tam smo že razstavljali, nato pa je epidemija naša prizadevanja na tem področju nekoliko upočasnila. A bomo po vsej verjetnosti tudi na tem segmentu kmalu nadaljevali« pove z nasmehom.

UVELJAVITEV NA EVROPSKEM TRGU DODATNA SPODBUDA

Inplet pletiva Dolnje Brezovo  (83) (002)

V proizvodnji nastajajo visoko kakovostna elastična in neelastična pletiva.

Z razpadom trga nekdanje skupne države v devetdesetih letih preteklega stoletja ter zaradi globalizacije, ki je sledila nekaj let zatem, je podjetje ostalo brez precejšnjega dela trga. A se je preusmerilo v visoko modo in danes pletiva iz sevniškega podjetja najdemo v mnogih prestižnih kosih ženskega perila najbolj zahtevnih proizvajalcev.

»Naši največji kupci so uveljavljene blagovne znamke ženskega perila, ki delujejo na globalnem trgu. Zaradi zahtevnosti izdelkov uporabljajo evropske materiale in imajo pod kontrolo celoten proces izdelave. Veliko svetovno znanih blagovnih znamk je še vedno v Franciji, zato ni naključje, da tam tudi največ prodamo. Ostala največja tržišča so še Belgija, Italija, Nemčija. Slabih 7 % prodamo doma, kjer glavnino prodaje predstavlja Lisca, ki je tudi naš lastnik,« pojasni direktorica in nadaljuje, da prihajajo iz tujine tudi njihovi ključni dobavitelji. »Preje uvažamo iz Španije, Italije, Nemčije in Nizozemske, nekaj malega pa kupimo doma,« še doda in nadaljuje, da je ključnega pomena nenehno spremljanje zahtev kupcev in trga ter zagotavljanje potrebne konkurenčnosti tako z vidika stroškov kakor tudi fleksibilnega in učinkovitega servisa kupcem.

Inplet pletiva Dolnje Brezovo  (107) (002)

Vodstvena ekipa z direktorico podjetja Inplet pletiva d.o.o.

»V času po epidemiji je ravno to postalo velik izziv. Dobavne verige z oddaljenih trgov so se pretrgale in pritisk na evropske proizvajalce se je tudi v naši branži izjemno povečal. Nekatere naše ključne surovine so postale težko dostopne, dobavni roki zanje so se zelo podaljšali, kar je podaljšalo tudi naše dobavne roke do kupcev. Slaba razpoložljivost in energetska kriza sta povzročili rast cen, kakršnim še nismo bili priča. Situacija na področju preskrbe se umirja, kar je nedvomno pripisati manjšemu povpraševanju zaradi prihajajoče recesije. Še vedno pa na trgu vlada velika negotovost in vse, kar lahko storimo je, da se situaciji skušamo prilagoditi na najboljši možen način« razlaga Helena Zidarič Kožar, ki se je v podjetju zaposlila leta 1995.

LABORATORIJ IN PROIZVODNI PROGRAM

Kolekcije znamke Inplet pletiva so že kar nekaj let obogatene z okolju prijaznimi materiali, kot so reciklirane, biorazgradljive in naravne surovine. Barvila in kemikalije, ki jih uporabljajo v svojih postopkih, ustrezajo visokim zahtevam ekološke sprejemljivosti, kajti kupci vse večji pomen dajejo trajnosti in okoljski ozaveščenosti. Razvijanje barvnih nians in analize vseh končnih tekstilnih materialov potekajo v kemijskem in fizikalnem laboratoriju, kjer delo močno olajša poseben robot, ki s pomočjo računalniškega programa in s popolno natančnostjo pripravlja barvne mešanice. Vsako leto v podjetju razvijejo preko 400 različnih barvnih nians.

V proizvodnji se vse prične s pletenjem, ki poteka na specialnih visoko zmogljivih pletilnih strojih. Posebnost Inpleta je nedvomno njegov širok nabor materialov, od najfinejših le nekaj gramov težkih pletiv, pa do težjih, strukturiranih in funkcionalnih več sto gramov težkih materialov. Materiali so v glavnem elastični, so pa za vsak končni izdelek potrebni tudi tako imenovani tehnični materiali, ki na končnem izdelku največkrat niti niso vidni, a so izredno pomembni za njegovo formo in funkcionalnost. Kupci cenijo, da lahko v Inpletu najdejo širok nabor potrebnih materialov. Vse pletivo v podjetju nato pobarvajo v barve, ki jih izberejo kupci. Ravno visoka sposobnost podjetja, da lahko izdela kakršno koli barvo in v zahtevani kakovosti, je ena od pomembnih primerjalnih prednosti.

EKOLOŠKO OSVEŠČENI

»Nahajamo se v vaškem okolju, zato sta trajnost in ekološka odgovornost pomemben del življenja podjetja od samega začetka. Sožitje z vasjo izkazujemo z zagotavljanjem skupne vodo oskrbe ter čiščenjem odpadnih voda iz podjetja in kraja v skupni sodobni čistilni napravi, ki jo upravlja Inplet. Trajnostna in zelena usmeritev postopkov in materialov bo v bodoče ključna konkurenčna prednost. Vsi naši izdelki so certificirani po standardu EKOTEXU 100. General Recycling Standard, ki smo ga pridobili nazadnje, poleg dokazila o avtentičnosti in popolni sledljivosti recikliranih materialov zajema tudi socialno, etično in okoljsko komponento. Podatki o ogljičnem odtisu podjetja, ki smo ga izračunali s pomočjo zunanje institucije, so primerljivi s konkurenco in kažejo opazen napredek v zadnjih letih,« pripoveduje sogovornica in nadaljuje, da so nadzor nad porabo osnovnih materialov in zmanjševanje porabe vode in energije najvišje prioritete, ki so še posebej pomembne v času energetske krize. »Aktualna energetska kriza je tudi nas zelo prizadela. Stroški energentov so letos štirikrat višji od enakega obdobja lani. Na to odgovarjamo z nadaljnjim zmanjševanjem porabe osnovnih energentov ter z izgradnjo plinske postaje za UNP, ki bo naš rezervni energetski vir. Naše strehe so že več kot desetletje prekrite s fotovoltaičnimi paneli,« predstavi rešitev.

PRIHODNOST JE IZZIV

Svetovna epidemija in z njo povezana situacija na globalnem trgu vpliva tudi na strateške usmeritve podjetja. V kolikor bo trend oskrbovanja iz lokalnih evropskih virov postal trajen, bo to za podjetje velika priložnost. »Prepričana sem, da se je vodstvena ekipa, v kateri je vse več mlajših strokovnjakov, pripravljena spopasti s prav vsakim izzivom, ki ga pred podjetje postavljajo stalno spreminjajoče se tržne razmere. Naši načrti za prihodnost so usmerjeni v povečanje kapacitet, izboljšanje in nadgradnjo kolekcij z novimi, zahtevnejšimi pletivi in širitev asortimana na druge segmente uporabe pletiv. Osnovni pogoj za nadaljnji razvoj pa so zaposleni, ki s svojim strokovnim znanjem in zaupanjem v podjetje omogoča njegovo delovanje,« pove in zaključi, da je podjetje leta 2012 ob svoji 30-letnici delovanja in prispevka pri gospodarskem razvoju občine Sevnica prejelo grb Občine Sevnica, ki se podeljuje ob sevniškem občinskem prazniku in je najvišje občinsko priznanje.

INPLET PLETIVA, d.o.o., Dolnje Brezovo 34, 8290 Sevnica, Slovenija
Telefon: (07) 816 00 50, 00386 7 81 60 001, E-mail: info@inplet.si


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte