Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Iskanje skritega zaklada

Objavljeno: Četrtek, 30.12.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Z ribami do zdravja, Lisca, OS Bistrica (87)

Iskanje zaklada je spretno in zabavno združilo rabo moderne tehnologije in budno opazovanje narave.

Del zanimivega, ustvarjalnega in poučnega projekta Z RIBAMI DO ZDRAVJA je delavnica »Iskanje skritega zaklada«, do katerega vodijo mnogi različni namigi, ki jih udeleženke in udeleženci dogodka najdejo na izbranih lokacijah na Lisci.

Za iskanje skritega zaklada je skupina ustvarjalk in ustvarjalcev izbrala pot, ki se vije od Tončkovega doma do meteorološke postaje na Lisci in se nadaljuje po njenem grebenu mimo piknik prostora do klopce ljubezni na prečudoviti razgledni točki vse do rastlinske čistilne naprave, kjer močvirske rastline prečiščujejo odpadne vode. Zadnja postaja odgovori na vprašanje, kdo je odgovoren za čisto in zdravo okolje, katerega del so tudi ribe.

Udeleženke in udeleženci poučne in zabavne poti si pomagajo in sodelujejo med seboj ter iščejo skrite namige s pomočjo posebne aplikacije oziroma spletne strani, fizični namigi pa jih čakajo tudi v naravi. Namig je npr. orientacija po straneh neba, iskanje predmeta, ki ne sodi v gozd (npr. skrita plastenka), najrazličnejše uganke itd. Vsi namigi vodijo do zaklada in ko je ta najden, pričara prešeren nasmeh na obraz ob spoznanju, da smo ljudje del narave, ki je naš največji zaklad, za katerega moramo skrbeti in ga varovati. »Tole iskanje skritega zaklada je nepozabna pustolovščina, s katero osvežiš znanje in se še česa novega naučiš,« zadovoljno pove udeleženka in doda, da je iskanje zaklada primerno za vse starostne skupine.

Projekt Z RIBAMI DO ZDRAVJA sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
 
« Nazaj na seznam