Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izberite primerno toplotno črpalko

Objavljeno: Četrtek, 10.03.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
toplotna-crpalka
Toplotne črpalke so v zadnjih letih eden najbolj priljubljenih načinov za ogrevanje, saj prinašajo številne prednosti, med drugim nižje stroške obratovanja in ogrevanja, manj vzdrževanja, boljšo varnost ter možnost ogrevanja in hlajenja. Obstajajo različne vrste toplotnih črpalk, ki se med seboj razlikujejo po tem, kateri naravni vir izkoriščajo za ogrevanje. Med najpogostejšimi so zrak-voda, zrak-zrak in zemlja-zrak.

Kako deluje toplotna črpalka?

Delovanje toplotne črpalke je zahteven proces. Najbolj enostavno si delovanje predstavljate, če jo primerjate s hladilnikom, le da delujejo v obratni smeri. Če hladilnik hladi tako, da živilom odvzema toploto in jo oddaja v prostor, toplotna črpalka toploto črpa iz naravnega vira (zraka, zemlje ali podtalnice) ter jo v procesu dvigne na višjo temperaturo. Pri tem kar 3/4 energije za delovanje pridobi brezplačno iz obnovljivih virov v okolici, zaradi česar je to ena najbolj čistih in ugodnih oblik ogrevanja.
toplotne-crpalke-monoblok

Toplotne črpalke zrak-voda

Toplotne črpalke zrak-voda so največkrat uporabljene vrsta toplotnih črpalk pri nas. Te delujejo tako, da toploto odvzemajo iz podtalnice ali površinskih vod. Toplotna črpalka zrak-voda je najboljša izbira za vse, ki iščejo toplotno črpalko z enostavno namestitvijo in najnižjo začetno investicijo. Življenjska doba toplotne črpalke zrak-voda je okrog 20 let, začetna investicija pa se pokrije že po 5 letih. Slabost teh je nekoliko slabša zmogljivost pri zelo nizkih temperaturah.

Toplotne črpalke zrak-zrak

Toplotne črpalke zrak-zrak ogrevajo dom z energijo, pridobljeno iz zraka. Njeno delovanje bi lahko primerjali z delovanjem klimatske naprave, pri čemer pa toplotna črpalka prostor ogreva. Toplotne črpalke zrak-zrak so uporabne in učinkovite vso leto, saj pozimi prostor ogrevajo, pozimi pa hladijo. Z njimi ni potrebe po namestitvi kompleksnih sistemov, so tihe in idealne za novogradnje. Pomanjkljivost teh črpalk je ta, da je delovanje odvisno od zunanjih temperatur zraka, kar pomeni, da se pri nizkih temperaturah poraba energije poveča.
lg-toplotna-crpalka

Toplotne črpalke zemlja-zrak

Toplotna črpalka zemlja-zrak za svoje delovanje izkorišča površino zemlje. Za namestitev te je v zemljo potrebno položiti zemeljski prenosnik toplote, po ceveh pod zemljo pa ponavadi kroži voda, ki potuje do toplotne črpalke in dodatno greje prostore.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Ste vedeli, da je ogrevanje sanitarne vode poleg ogrevanja prostorov drugi največji strošek v gospodinjstvu? Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode so ene najbolj ekonomičnih, saj delujejo tako, da odvzemajo toploto iz zraka, za ogrevanje vode pa porabijo malo energije. Namenjene so tako majhnim kot velikim uporabnikom. Poleg tega lahko s premišljeno postavitvijo toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode dobite dvojno korist, saj z jemanjem zraka iz prostora tega tudi ohlaja.

Če se odločate za vgradnjo toplotne črpalke in ne veste, katera je najbolj primerna za vaš dom in potrebe, se obrnite na podjetje Dines.si, kjer vam bodo svetovali in pripravili najboljšo ponudbo.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki