Časopis za pokrajino Posavje
4.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kako izgleda kvalitetna izdelava fasade?

Objavljeno: Četrtek, 13.04.2023    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
obnovljena-fasada-na-bloku

Obnovljena fasada na bloku

Kakovostna izdelava fasade je ključna za energetsko učinkovitost hiše. Ustrezna izbira fasadnega sistema, pravilna namestitev izolacijskih plošč, vgradnja pritrdilnih elementov in dobro izdelan zaključni sloj pripomorejo k fasadi, ki ne samo, da bo izgledala čudovito in vas bo ščitila pred zunanjimi vplivi, temveč bo dvignila kvaliteto bivanja in zmanjšala stroške ogrevanja in ohlajanja.

Izbira fasadnega sistema

Fasadni sistemi so sistemi proizvajalcev fasadnih materialov, ki združujejo izbor materialov glede na kompatibilnost in način izgradnje. Vsak sistem ima svoje zakonitosti in svoj postopek, pri izbiri ustreznega pa moramo upoštevati več dejavnikov. Ključna je vrsta gradnje, ki je lahko opečna, betonska, montažna in porobetonska, poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi okoljske vremenske dejavnike, izpostavljenost objekta, trajnost, navlaževanje ipd.
fasada-na-moderni-hisi

Fasada na moderni hiši


Namestitev izolacije

Pri izdelavi fasade se najprej se srečamo z vprašanjem, katero izolacijo izbrati. Na trgu je več vrst izolacije, najpogostejša izbira so bel stiropor, paropropustni stiropor in kamena volna. Pri novogradnjah se največkrat uporabi beli stiropor. Preden začnemo lepiti izolacijske plošče je potrebno podlago dobro očistiti in premazati z emulzijo. Izolacijske plošče vedno začnemo lepiti z leve strani proti desni in od spodaj navzgor, prva vrsta je vedno stiro-cokl, šele nato stiropor.

Namestitev mrežice

Po namestitvi izolacijskih plošč na vseg vogalih namestimo vogelnike z mrežico, čemur sledi polaganje mrežice. To naredimo tako, da najprej nanesemo lepilo, v katerega utremo mrežico od zgoraj navzdol, na stikih pa mrežico preklapljamo za približno 10 cm. Na osušen sloj lepila in mrežico nanesemo še drugi sloj lepila, ki ga premažemo s pred-namazom.

Vgradnja pritrdilnih elementov, oken, okenskih polic in drugih dodatkov

Okna, okenske police in drugi dodatki se morajo pri izdelavi fasade vgraditi tako, da ne ustvarjajo toplotnih mostov. Pri vgradnji teh elementov je pomembno tudi, da so vgrajeni po vseh predpisih, ki zagotavljajo kakovost bivanja ter zmanjšano verjetnost nastanka plesni.

Zaključni sloj

Na popolnoma suh pred-namaz nanesemo izbrani zaključni sloj. Ta ima dvojno vlogo: hiši oz. objektu da lep izgled in jo ščiti pred zunanjimi vplivi, kot so temperaturne spremembe, dež, vlaga ipd. Kako bo na koncu izgledala fasada, poleg barve določa tudi izbira različnih granulacij v zaključnih ometih. Sodobnimi trendi priporočajo granulacija fasadnega ometa v debelini 2 mm ter zaribani tehniki.

Na kaj paziti pri izdelavi fasade?

Najbolj optimalen čas za izdelavo fasade je pomlad ali jesen oz. v mesecih, ko temperatura ponoči ne pade več pod ledišče. V poletnem času je fasado treba zaščititi z gradbenimi zavesami, da se ne pregreva. Fasada se ne dela v močnem dežju, vlagi ali vetru. V primeru vlage iz zemlje je potrebna tudi hidroizolacija temeljev hiše. Ne glede na to, ali potrebujete fasaderstvo za novogradnjo ali vas čaka hitra obnova fasade na obstoječem objektu, zaradi specifike dela, različnih znanj in predvsem izkušenj, ki jih potrebujete pri izdelavi, svetujemo, da za delo najamete fasaderstvo z izkušenimi mojstri, ki bodo opravili natančen pregled obstoječega stanja in naredili tako, kot treba.
Naročnik:
www.fasaderstvo-ison.si
« Nazaj na seznam
»