Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kako nam lahko pomaga nekonvencionalna medicina?

Objavljeno: Petek, 24.01.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
scent-sticks-fragrance-aromatic-161599.

Foto: www.pexels.com

Ljudje smo v največji meri sami odgovorni za lastno telo in s to odgovornostjo imamo podeljeno tudi pravico odločati, kako bomo z njim ravnali. Imamo popolno svobodo, ali ga bomo primerno razgibavali ali ne, kakšno hrano bomo jedli, prav tako imamo pravico do izbire, kako naj se naše telo zdravi, ko se poruši ravnovesje njegovega delovanja in nastopi bolezen.

logoZDRAVI-VITALNI-0719
V zdravstvenem sistemu naše družbe deluje konvencionalna (standardna, zahodna) medicina, v zadnjem desetletju pa se vse bolj uveljavljajo t. i. nekonvencionalni načini zdravljenja, ki jih imenujemo alternativni. Na nekatere alternativne pristope se v zadnjem času čedalje bolj gleda kot na komplementarne oz. dopolnilne, ki uspešno delujejo v sodelovanju s konvencionalnim zdravstvom. Pod komplementarno medicino se na podlagi raziskav o učinkovitosti in tudi varnosti uporabe uvršča vrsto terapevtskih tehnik, naj jih naštejem le nekaj: akupunktura, homeopatija, zeliščno zdravilstvo, osteopatija z naturopatijo …

Razlika med komplementarno in alternativno medicino je v terapevtskem pristopu. Alternativne pristope se uporablja namesto konvencionalne medicine, komplementarne pa skupaj z njo. Izraz oz. kratica »KAM« (komplementarna in alternativna medicina) je torej kombinacija medicinskih in zdravstvenih sistemov, metod in izdelkov, ki niso del konvencionalne medicine.

Konvencionalnega zdravljenja ne gre opustiti

K velikem razmahu KAM-a je prispeval tudi svetovni splet, ki vsakemu zainteresiranemu posamezniku omogoča, da pridobi informacije z različnih zdravstvenih področij in se na podlagi pridobljenega znanja pogovori z osebnim zdravnikom o vprašanjih in željah glede lastnega zdravljenja. Namreč v želji po ozdravitvi pri težjih bolezenskih stanjih ni priporočljivo opustiti konvencionalnega zdravljenja, saj le-to temelji na večstoletnih znanstvenih dognanjih ter ima dostop do moderne medicinske znanosti in najnovejše tehnologije. Lahko je celo edina realna možnost za ohranitev življenja. Je pa res, da lahko z lastnim umom močno vplivamo na telesu prirojeno sposobnost samozdravljenja, saj je na splošno vsem znano, da npr. pesimizem, depresija, strah, osamljenost in druge tesnobe sodobnega časa negativno vplivajo na naše telo in mu celo škodujejo ter da dobri odnosi, pozitivne misli, zdrava spolnost, meditacija in zadovoljstvo s samim seboj v telesu spodbujajo procese samozdravljenja. Tako pravi tudi star latinski rek: Zdravnik zdravi, narava ozdravi. Del narave smo tudi mi.

Pri prepoznavnosti zdravstvenih težav je treba odkriti izvor neravnovesja, ki je lahko v našem okolju, prehrani, načinu življenja, duhovnosti, medosebnih odnosih in še marsikje drugje. Kronični negativni stres po raziskavi prof. dr. Radovana Starca predstavlja 75-90 % vseh obiskov pri zdravnikih, druge po pogostosti so psihiatrične bolezni, predvsem anksioznost, in depresija. Ti podatki samo dokazujejo, da večina bolezni izhaja iz našega energijskega stanja.

Kdo uporablja KAM?

Za Slovenijo podatka nisem našla, je pa zanimivo, da v Evropi in ZDA različne oblike alternativnega zdravljenja uporablja 40 % ljudi, medtem ko se po metodah vzhodnjaške medicine po svetu zdravi približno 3-4 milijarde ljudi. Za primerjavo: s pomočjo uradne, konvencionalne medicine se po statističnih podatkih zdravstvenih sistemov zdravi »le« 1,5 milijarde ljudi. (Vir: Zdravljenje z bioenergijo?, prof. dr. R. Starc, 2011)

In kdo so ljudje, ki iščejo metode KAM? Strokovnjaki jih uvrščajo v grobem v dve skupini. V prvi so tisti, ki dobro skrbijo za svoje zdravje in ga nenehno izboljšujejo, se izobražujejo. To niso bolni ljudje in zdravljenja ne potrebujejo. Alternativa jih zanima bolj v filozofskem smislu. V drugo skupino pa se uvrščajo ljudje, ki jim konvencionalna medicina ne da pravih rezultatov in rešitev, zato posežejo na področje alternativnega zdravljenja kot na zadnjo rešilno bilko.

NCCAM (ameriški Nacionalni center za komplementarno in alternativno medicino) uvršča pristope KAM v pet glavnih skupin:

  • Celostni medicinski sistemi (tradicionalna vzhodna medicina, Ayurveda, akupunktura, zeliščna medicina, orientalske masaže, homeopatija, naturopatija)
  • Umsko-telesna (angl. mind-body) medicina (izobraževanje bolnikov, meditacije, plesne, glasbene in likovne terapije, mentalno zdravljenje)
  • Biološko osnovane metode (prehranska dopolnila, zeliščni izdelki, prehranske in druge naravne metode)
  • Manipulativne in telesna metode (kiropraktika, osteopatija, masaže)
  • Energijska medicina (uporaba energijskih polj: energijska polja, ki izvirajo iz človekovega telesa, se imenujejo biopolja, druga pa iz drugih virov in jih imenujemo elektromagnetna polja) (Vir: Zdrav Vestn 2011; 80: 33-8)
Kakšna je posavska ponudba?

V Posavju imamo kar nekaj terapevtov, ponudnikov alternativnega zdravljenja. Naj izpostavim tiste, ki so prepoznali naša prizadevanja k izobraževanju, informiranju naših bralcev o tem, za marsikoga zelo nepoznanem področju, in se odločili sodelovati z nami.

Tatjana Rudman iz Brežic predstavi svoj pogled: »Glede na potrebe ljudi sem s pomočjo duhovnega sveta razvila terapijo Dotik svetlobe, ki se je pokazala kot zelo učinkovita, saj pokriva tri ključna področja: energetsko čiščenje & zdravljenje & kanaliziranje, s katerim ustvarim proces, ki vam pomaga vzpostaviti ravnovesje na vseh nivojih. Na ta način pripomorem, da oseba hitreje in lažje pride do odgovorov in s tem začrta pot osebnega poslanstva in lastne izpopolnjenosti.«

Simona Kozole, ki v Krškem deluje pod imenom Masaže Monca, poudari, da so tovrstne terapije namenjene posameznikom, ki si želijo izboljšati kakovost življenja. »Pri mojem delu se je izkazalo za najuspešnejše svetovanje s pogledom na ravni vašega avričnega polja (kjer so zapisi vseh dogodkov, talentov ipd.) in na duhovni ravni vaših vodnikov, angelov, vašega višjega jaza in duše. Opazila sem, da ko stvari razumemo in sprejmemo, ni več potrebe po destruktivnih reakcijah.« Njena terapija je neke vrste energijski tuš, ki opere in očisti auro, čakre in vse nivoje našega obstoja. Po takšnem prečiščevanju postanejo misli jasnejše, situacije hitreje razrešene, počutimo se močnejši, zadovoljni v svoji koži, posledično so tudi odzivi okolice drugačni, boljši.

Siniša Hotko, širši javnosti poznan kot hipnotizer iz Brežic, je številnim pomagal pri odvajanju raznih navad, strahov ali ponavljajočih se vzorcev iz preteklosti. Z vpogledom v preteklost svojim strankam omogoči iskanje različnih odgovorov. »Pri prenehanju kajenja je hipnoza ena od najučinkovitejših metod, pa vendar na žalost ena zadnjih za katero se ljudje odločajo. V večini primerov so pozitivno presenečeni, saj rezultati presegajo vsa njihova pričakovanja,« predstavi zgolj eno od svojih terapij.

Lidija Božič se v Krškem ukvarja z bioresonanco že štiri leta. »Pri bioresonanci gre za naravno sozvočje, ki je povezano z elektromagnetnim nihanjem. Vse v naravi ima svoj frekvenčni vzorec, kateri se lahko dodaja ali nevtralizira,« pojasni in izpostavi, da človek v vsej svoji zgodovini še nikoli ni bil tako izpostavljen najrazličnejšim strupenim snovem, kot so težke kovine, različne kemikalije, pesticidi, izpušni plini, različna sevanja v okolju (geopatski stres, elektromagnetna sevanja) in razni drugi obliki onesnaženja, kot prav dandanes. Zato postaja potreba po sprotnem prečiščevanju telesa vse bolj nujnost, ki preprečuje nastanek slabega počutja in hujših bolezni.

Katarina Jazbec
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte