Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kako pravilno negovati razdraženo in občutljivo kožo?

Objavljeno: Torek, 25.10.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
1-srbeca-koza
Občutljiva in razdražena koža je lahko v vsakdanjem življenju precej moteča, saj lahko poleg kozmetičnih težav povzroči tudi neprijetne občutke, kot sta zbadanje in skelenje. Medtem ko je lahko pri nekaterih ljudeh genetskega izvora, pa se srbeča koža lahko pojavi tudi pri tistih, ki še niso imeli težav s kožo. Suha in razdražena koža se pogosto pojavi zaradi različnih vzrokov, in čeprav jo najpogosteje opazimo na obrazu, se lahko pojavi kjerkoli na telesu. Občutljiva koža ne potrebuje zdravljenja, zato je v mnogih primerih dovolj že preventivna skrb za preprečevanje tovrstnih izbruhov.

Kdaj govorimo o suhi koži?

Koža je naš največji organ. Velikokrat ji več pozornosti namenimo šele, ko nam ta pokaže, da nekaj ni vredu. Ko njena zaščitna funkcija oslabi, se najprej pojavi občutek izsušenosti in občutljivosti. Občutljiva koža na dotik je ranljiva in dovzetna za bakterije, kemične snovi in alergene, zato se lahko stanje hitro poslabša. Razdraženo kožo boste opazili po vidnih znakih, kot sta rdečica, izpuščaji, luščenje ali hrapavost, lahko pa jo boste samo občutili kot srbečico, napetost ali pekočo bolečino. Najpogosteje se razdražena koža pojavi na obrazu, na licih in na ustnicah, pa tudi na lasišču in rokah.
2-suha-koza

Vzroki za nastanek

Koža ima svojo zaščitno bariero, ki preprečuje, da bi bakterije in druge škodljive snovi prodrle v telo, obenem pa skrbi, da vlaga iz notranjosti ne uide ven. Velikokrat pa zunanji dejavniki, kot so močno sonce, velike temperaturne razlike in mraz, v kombinaciji s stresom in močnimi kozmetičnimi izdelki oslabi naravne mehanizme kože, zaradi česar slednja postane suha, hrapava in razpokana. Občutljiva koža na obrazu velikokrat muči tudi dojenčke, saj je tanjša in manj odporna na zunanje snovi in starostnike, pri katerih ses starostjo tanjšajo vse plasti kože., saj z leti v koži prihaja do pomanjkanja različnih snovi. Spremembe na koži so lahko tudi posledica hormonskih neravnovesij (puberteta, menopavza, nosečnost, menstruacijski ciklus ipd.) in alergij na določeno hrano ali kemijsko sestavino v kozmetiki, ki jo uporabljate.

Kako si lahko pomagate sami?

Najprej opazujte, kdaj se občutljiva koža pojavi ter se poskušajte tem situacijam čim bolj izogibati. Izjemnega pomena so kakovostni izdelki za nego kože, kamor sodijo tudi izdelki za razdraženo kožo z aktivnimi sestavinami, ki pripomorejo k regeneraciji in intenzivnemu vlaženju prizadete površine kože, so izdelki slovenske inovativne kozmetike na osnovi aktivnega kisika, ki jo najdemo na enikam.si. Izogibajte se pretiranemu umivanju in uporabi čistilnih sredstev, saj lahko le-ta uničijo zaščitno bariero kože in stanje še poslabšajo, ali pa izberite nežno milo, ki ima koži prijazen pH. Medtem, ko se zavedamo pomembnosti nege na obrazu in skrbi zanje, pa velikokrat pozabimo na druge dele telesa, na primer roke ali ustnice, ki prav tako potrebujejo nego.
« Nazaj na seznam
»