Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ko te na vhodu pozdravi sonce

Objavljeno: Sreda, 15.12.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Najstarejši pri nas - sončna vrata Mihelin Robi

Sončna vrata pri Mihelinovih v Stari vasi na Bizeljskem (foto: Lea Babič)

Od kapele sv. Jurija na Svetih gorah, ki smo jo predstavili prejšnjič, se premaknimo bolj proti jugovzhodu, natančneje v Staro vas na Bizeljskem, kjer živi družina Mihelin. Pri njih imajo namreč najstarejša sončna vrata na Bizeljskem in verjetno tudi širše. Mihelinova nosijo letnico 1732.

Sončna vrata, kot so jih poimenovali na Bizeljskem, so vrata z motivom vzhajajočega sonca in žarkov, ki je lahko potegnjen tudi čez celo vratno krilo. Element sonca je sicer prastari motiv, ki se je uporabljal že v antiki. Za uporabo motiva sonca na vratih do zdaj ni bilo izvedene nobene posebne študije, zato je težko napisati še kaj več, tudi o tem, kdo je prinesel ta motiv na Bizeljsko, kdo je takšna vrata izdeloval in zakaj se je uporabljal v glavnem na gospodarskih objektih. Motiv sonca ni v uporabi samo na Bizeljskem, poznajo ga tudi v Avstriji, Nemčiji pa tudi pri nas razširjenost motiva sonca sega preko Bizeljskega, saj so jih našli npr. v Podsredi, Hrastju pri Bistrici ob Sotli, Zagaju. Vsa so bila dvokrilna in nameščena na hrame, vhode v klet in celo vhodna vrata na mlin, je med drugim v uvodniku brošure o razstavi Lee Babič Sončna vrata na Bizeljskem, ki je na ogled v prostorih Slovensko-bavarske hiše v Podsredi, zapisala Lucija Zorenč. Sončna vrata so bila v preteklosti izključno vrata za gospodarske objekte oz. le kot vrata v klet. Že vseskozi so eno- ali dvokrilna. Kadar so nameščena na hrame, so širša in praviloma dvokrilna. To je povezano s samo funkcijo hrama, v katerem so shranjeni sodi in vrata so prilagojeni širini sodov. Pri sedanji uporabi motiva sonca se ta pojavlja tako na vhodnih vratih gospodarskih objektov, vhodih v kletne prostore stanovanjskih hiš, notranjih vratih v kleteh in tudi kot vhod v cerkev. Pri tem se ne ohranja več starih proporcev, ampak se ti uporabljajo zelo svobodno, še piše Zorenč. Ker na Bizeljskem hram pomeni poseben, posvečen kraj, so jih opremili s sončnimi žarki mogoče zato, ker dajejo trti življenje in prinašajo svetlobo v praviloma temne prostore.

Kot nam je izdala Manca Mihelin, imajo njihova sončna vrata na hramu še vedno svoj ključ in jih predvsem zaradi varnosti redno zaklepajo. »Sončna vrata nam pomenijo veliko, posebej zato, ker so to najstarejša sončna vrata na Bizeljskem. Ponosni smo na naše prednike, da so bili ravno oni tisti, ki so prvi izdelali vrata z danes prav posebnim pomenom,« je dejala in še omenila, da naj bi obstajala tudi knjiga, v kateri je izjava o teh vratih njenega prednika Ivana Mihelina starejšega, ki je pisal tudi pesmi, kar niti ni čudno, saj je družina Mihelin vsem znana tudi kot glasbena družina.

R. R.

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 9. decembra 2021.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»