Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ko v kuhinji zadiši po ribah ...

Objavljeno: Torek, 07.12.2021    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
Z ribami do zdravja, Ozara (71)

Kuharski mojster Damjan Wallner

V okviru projekta Z RIBAMI DO ZDRAVJA je potekal v večnamenskem prostoru Tončkovega doma na Lisci prikaz priprave zdravega ribjega obroka z zelenjavo z domačega vrta in testeninami. Udeleženke in udeleženci različnih starostnih skupin so izvedeli marsikaj uporabnega o zdravem načinu prehranjevanja z ribami ter z užitkom pojedli skrbno pripravljen ribji obrok.

O pomenu ohranjanja zdravja vsak dan lahko slišimo ali preberemo kakšno novico, a ob tem morda preslišimo, da lahko v zdrav obrok vključimo tudi ribe. Ribje meso je bogato predvsem zaradi omega-3 nenasičenih maščobnih kislin, ki znižujejo krvni tlak ter nivo holesterola. Vsebuje tudi vitamin A in vitamin D, ki med drugim upočasnjuje staranje. Razlogov, da so ribe vsaj dvakrat na teden na našem jedilniku, kot svetujejo prehranski strokovnjaki, je zagotovo dovolj.

FILE POSTRVI Z ZELENJAVO IN TESTENINAMI

Za 4 osebe potrebujemo:
300 g fileja postrvi
300 g istrskih fužev (testenine)
50 g parmezana v kosu
200 g korenja
1dl sladke smetane
50 g belega dela pora
50 g masla
poper, sol

Špinačni pesto pripravimo iz:
100 g mlade špinače
50 g parmezana v kosu
10 g pinjol
1dl olivnega olja
česen, limona
poper, sol

Za lažjo pripravo jedi si najprej pripravimo vse osnovne sestavine. Beli del pora drobno nasekljamo, postrvjemu fileju odstranimo kožo in kosti, nato ga razrežemo na kocke, korenje olupimo in narežemo na krajše tanke trakove, fuže skuhamo v slanem kropu in jih odcedimo, nekaj vode pa prihranimo za zalivanje. Na koncu si pripravimo še špinačni pesto iz navedenih sestavin. Pri mletju pesta smo pozorni na to, da najprej zmeljemo pinjole in parmezan, nato v sekljalnik dodamo še vse ostale sestavine ter zmeljemo.

Na olivnemu olju rahlo popražimo por in korenje. Pazimo, da se nam por in korenje ne zapražita rjavo, zato med praženjem dodajamo manjše količine vode, s čimer ohranjamo sladek okus zelenjave. Ko voda izpari, na ponev dodamo kocke postrvjega fileja, ki ga solimo in popramo. Ko ribo popražimo, ji dodamo sladko smetano in nekaj vode ter maslo. Omaka naj zavre, nato vanjo vmešajmo ’na zob’ kuhane istrske fuže. Za konec vmešamo še nastrgan parmazan in poljubno količino špinačnega pesta. Dober tek!
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki