Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lesen hladilnik na led

Objavljeno: Četrtek, 23.07.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Lesen hladilnik, Ciril Dolinsek (9)

Lesen hladilnik

ŠMARČNA – Zadnji eksponat, ki smo ga predstavili v naši stalni rubriki je bil čelesnik, ki so ga uporabljali kletarji v vinskih kleteh, tokrat vam predstavljamo lesen hladilnik na led, ki je del etnološke zbirke kmečkega orodja in gospodinjskih pripomočkov na Dolinškovem kozolcu.

Lesen hladilnik, Ciril Dolinsek (11)

Ciril Dolinšek ob hladilniku

Po obnovi domačega kozolca je Ciril Dolinšek razmišljal, kako bi toplarju, ki stoji sredi ravnice ob Savi, vdahnil novo življenje in po pogovoru z družino se je odločil, da bo imel v njem različne razstavne eksponate iz okolja, v katerem je odraščal.
 
Pred nekaj meseci je postal del njegove stalne razstave hladilnik s častitljivimi leti. »Pri raziskovanju starosti tega lesenega hladilnika, ki je bil izdelan v italijanski Veroni, kar je vidno na tablici, pritrjeni na hladilnik, sem ugotovil, da so takšne hladilnike uporabljali po letu 1850 ali pa morda že kaj prej. Za tale primerek menim, da je bil narejen v drugi polovici 19. stoletja, kako pa je našel pot v nekdanjo Jerajevo gostilno v Šmarje pri sevniškem železnem mostu, nisem uspel ugotoviti,« pove zbiratelj. »Hladilnik sem prejel v zelo slabem stanju, bil je večkrat premazan z različnimi barvami. Po obnovi sem ohranil del njegovega prvotnega videza – les brez barve,« nadaljuje in opiše sestavo nenavadnega predmeta, katerega notranjost je v celoti ovita v pločevino, ki je ohranjala nizko temperaturo. To je omogočal led, ki so ga dajali v hladilnik, v poseben predal z gornje strani. Led, ki se je počasi topil, je odtekal skozi manjšo odprtino v podstavljeno vedro. Hladilnik je imel tudi zračnik, enega na vratih, drugega na zadnji strani, da je zrak krožil. Lesen hladilnik na led je izredno lepo oblikovan in ima tudi kovinsko ključavnico. V njem ima lastnik shranjene steklenice piva, ki ga obiskovalec lahko pije iz posebnega »kregla« z letnico 1890. S. R.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte