Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Moški komplet za osebno higieno iz zbirke Marije Sušnik

Objavljeno: Petek, 26.04.2019    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Moški komplet za osebno higieno iz zbirke Marije Sušnik

Med več kot 2000 predmeti v Sušnikovi zbirki je tudi veliko kuhinjskih pripomočkov.

V sklopu rubrike Po sledeh naše dediščine predstavljamo enega izmed več kot 2000 predmetov, ki se nahajajo v stalni etnografski zbirki Marije Sušnik na Bizeljskem v stari Filovi domačiji. Slednja je na podstrešju domače hiše našla lep spomin svojega očeta.

Med zbranimi predmeti iz vsakdanjega življenja različnih zgodovinskih obdobij v zadnjih stotih letih se nam je namreč zdel zelo zanimiv moški komplet za osebno higieno, ki ga je imel v lasti oče Sušnikove, ki je bil rojen leta 1902. Ko je prišel nekje pri svojih dvajsetih iz vojske, si je pripomočke za osebno higieno, predvsem za britje, spravil v posebno škatlo, ki jo je nato imel celo življenje pri sebi, tudi med izgnanstvom v Nemčiji. V škatli so bile med drugim stare britve, milo s posodico zanj, ročno izdelan brusilec za britve, obdan z usnjem, čopič iz svinjskih ščetin in mašinica za striženje.

Moški komplet za osebno higieno iz zbirke Marije Sušnik

Marija Sušnik z moškim kompletom za osebno higieno

Po pripovedovanju Sušnikove se je njen oče celo življenje bril s temi britvami, saj ni želel uporabljati brivskega aparata. Čeprav so mu jih kupovali, je brivske aparate raje razdelil drugim, kot da bi ga sam uporabljal. Kot nam je zaupala Sušnikova, obstaja tudi zanimiva in smešna anekdota. Oče je namreč tudi strigel lase sosedom in otrokom, pri čemer je enkrat strigel tudi fantka, ki ga je bilo strah iti k frizerju, tako da so ga morali starši cel čas držati na stolu. Potem ko mu je že ostrigel polovico las, mu je uspelo pobegniti s stola in zbežati iz hiše, tako da je še ves teden hodil z na pol ostriženo frizuro. No, k sreči se je potem opogumil, da mu je lahko ostrigel še drugo polovico in je bil končno do konca ostrižen. Sušnikova pravi, da je škatlo z vsemi pripomočki po očetovi smrti našla na podstrešju domače hiše, zanjo to pomeni lep spomin in je vesela, da je tak predmet, ki je nekomu toliko pomenil, ostal pri hiši.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki