Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na novo fasado HE Arto – Blanca namestili 140 sončnih panelov in uredili večnamenski prostor ob reki

Objavljeno: Ponedeljek, 28.11.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
heBL28595

Nova fasada jezovne zgradbe HE Arto – Blanca s 140 sončnimi paneli

Sava, najdaljša slovenska reka, ima že od nekdaj velik pomen za življenje ljudi ob njej. V preteklosti je predstavljala pomembno rečno pot in vplivala na nastanek ter razvoj številnih mestnih in trških naselij.

Danes ponuja številne možnosti za razvoj gospodarskih, turističnih in športnih dejavnosti, regionalnega povezovanja ter prispeva k boljši kvaliteti življenja prebivalcev ob njej in širše.

Rabo njenega prostora v veliki meri vzpodbujamo tudi v družbi HESS. Naša osnovna dejavnost je sicer proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov, pozdravljamo pa tudi različne oblike turizma, športa in rekreacije. Ob podpori raznovrstnih dogodkov in tekmovanj (Dan vodnih športov in mednarodno tekmovanje pokal Donava Jadran – športni ribolov na pretočni akumulaciji HE Brežice, svetovno mladinsko prvenstvo v športnem ribolovu na pretočni akumulaciji HE Boštanj,slovenski pokal za mlajše kategorije v disciplini kajak sprint mirne vode in kajak kanu divje vode na pretočni akumulaciji HE Krško …) smo v letošnjem letu poskrbeli tudi za dodatno ureditev okolice ob HE Arto – Blanca.
Ureditev HEAB

Levi breg ob HE Arto – Blanca je na novo opremljen z informativnimi tablami, solarnimi svetilkami, ličnimi pitniki, koši za odpadke, stojali za kolesa, polnilnicami za električna kolesa in večnamenskimi pametnimi klopmi.

Poleg že urejene ribje steze, ob kateri se radi ustavijo različni sprehajalci, in nasipov, ki jih koristijo tekači in kolesarji, smo na levem bregu reke postavili še informativne table, solarne svetilke, lične pitnike, koše za odpadke, stojala za kolesa, polnilnice za električna kolesa in večnamenske pametne klopi, ki med drugim omogočajo tudi polnjenje mobilnih telefonov.

Konec avgusta smo zaključili tudi obnovo fasade jezovne zgradbe HE Arto – Blanca. Poleg nove barvne sheme smo nanjo namestili še 140 sončnih panelov.

Sončna elektrarna na fasadi HE Arto – Blanca z inštalirano močjo 55,3 kWp je preko nove priključne merilne omare in transformatorja priključena na 20-kV distribucijsko omrežje. Okolju prijazno proizvedena energija iz obnovljivega vira sonca bo delno namenjena lastnim potrebam, viške pa bomo oddajali v omrežje. Letna proizvodnja sončne elektrarne je ocenjena na približno 30 MWh, kar zadostuje za letno oskrbo skoraj osem povprečnih gospodinjstev.
Info table

Informativne table ob HE Arto – Blanca


V družbi HESS se zavedamo pomena sinergije in medsebojnega dopolnjevanja različnih virov obnovljive energije. Sonce poleg vode prepoznavamo kot enega pomembnejših trajnih obnovljivih virov za proizvodnjo električne energije, zato bomo v bodoče še intenzivneje razvijali in vlagali v solarne projekte.

Vir: HESS
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.09.2023 | Ne spreglejte

Poletja je konec! Sedaj gre zares!