Časopis za pokrajino Posavje
28.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na ogledu infrastrukturnih ureditev ob pretočni akumulaciji HE Brežice

Objavljeno: Četrtek, 03.08.2023    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
20230721_114809

Sotošek, Ugrinovski, Avšič Bogovič in Čabraja med ogledom infrastrukturnih ureditev

21. julija so podjetje Infra obiskali predstavniki državnih inštitucij in si s predstavniki Infre na terenu ogledali infrastrukturne ureditve ob pretočni akumulaciji HE Brežice. Pokazali so jim nekatere izvedene naravovarstvene ukrepe, veliko pozornosti so med drugim namenili habitatom, ki so jih nadomestili s šestimi nadomestnimi habitati.

Infrastrukturne ureditve ob pretočni akumulaciji HE Brežice

Poleg direktorja podjetja Infra mag. Vojka Sotoška in nekaterih drugih predstavnikov Infre so bili na ogledu še poslanka v DZ mag. Nataša Avšič Bogovič, sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor (MNVP) Toni Čabraja, mag., ter v. d. direktorice Direktorata za vode Vesna Ugrinovski z MNVP. Med infrastrukturnimi ureditvami ob akumulacijskem jezeru HE Brežice so si ogledali visokovodni razbremenilnik, prehod za vodne organizme (ribjo stezo), nadomestne habitate, hidroelektrarno, sončno elektrarno pa tudi lokacijo načrtovane HE Mokrice. V Infri so med izgradnjo spremljajoče infrastrukture HE Brežice veliko pozornosti in truda namenili habitatom ter jih nadomestili s šestimi nadomestnimi habitati. Med ogledom NH5 – pomembnim nadomestnim habitatom za gnezdenje ptic je bila med opazovanjem lastovic breguljk, ki veselo gnezdijo v stenah in skrbijo za svoje mladiče, opažena tudi labodja družina;
gnezdilni otoki IMG_5118 infra logo

Pogled na Savo z gnezdilnimi otoki

NH4, ki je namenjen manj številčnim živalskim vrstam, kot so žabice, pupki itd., so si ogledali z južnega dela in slišali množico zelenih žab, ki so se oglašale, sicer pa je z nasipa ob Savi prekrasen pogled na ta habitat in znamenitosti Brežic v ozadju; pri NH3 pa so videli predvsem cvetoče suhe travnike. Omeniti velja tudi NH6, ki je nadomestni habitat za želvo sklednico in dvoživke ter je že odlično zaživel v vseh pogledih.

Prehod za vodne organizme, informacijske table
močvirska sklednica IMG_2600 infra logo

Želva sklednica


Vzporedno s stavbo HE Brežice poteka prehod za vodne organizme. Za ohranjanje selitvenih poti vzdolž vodotoka je na levem bregu pri jezovni zgradbi HE urejen prehod za vodne organizme v obliki sonaravno oblikovane obvodne struge, ki je razgibana z raznolikimi širinami, globinami, nižjimi kaskadami, frakcijami podlage ter ob straneh utrjena s kamnom. Prehod je pomemben zlasti za ribe, ki v času drsti potujejo po toku navzgor. Na sprehodu ob reki Savi med Krškim in Brežicami je Infra postavila 11 informacijskih tabel, na katerih so navedeni osnovni podatki o tipu habitata ter podatki o rastlinskih in živalskih vrstah na določenem območju oz. posameznem nadomestnem habitatu.

Vir: Infra
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

26.04.2024 | Ne spreglejte

15 pomladi Vite Marin