Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najpogostejše napake, na katere bodimo pozorni pri opremljanju bivalnih prostorov

Objavljeno: Petek, 21.02.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
interior-design-of-a-house-1571460

Foto: Vecislavas Popa (www.pexels.com)

Opremljanje ali prenova stanovanja je izkušnja, ki jo doživi vsak posameznik vsaj enkrat v življenju, ko si začne ustvarjati lasten dom, in zahteva natančno načrtovanje od ideje do izvedbe. Hitre odločitve se ponavadi izkažejo za zelo drage napake, saj se lahko zgodi, da vam določeni kosi pohištva ne bodo zagotavljali pričakovanega udobja ali ne bodo usklajeni z ostalimi elementi v prostoru. Najpomembneje pri opremljanju je, da svoj dom opremite tako, kot je všeč vam. Raziščite ponudbo, posvetujte se s sorodniki, prijatelji in strokovnjaki ter najdite primerne rešitve. Na koncu se vseeno odločite sami, saj imajo »vsake oči svojega malarja«, vi pa boste živeli v stanovanju vsak dan. Izpostavljamo vam le nekatere napake, ki lahko zelo vplivajo na vaše počutje ter udobje kot tudi na stanovanje kot celoto.

Sledite svojemu okusu

Moderne smernice in dizajni pridejo in grejo, hitro se lahko zgodi, da se po petih letih trendi spremenijo. Glavno vodilo pri opremljanju stanovanja naj bo vaš okus, ker boste v njem živeli vi in vaša družina. Skupaj sprejemajte odločitve in tudi kompromise. V veliko pomoč so vam lahko tudi nasveti strokovnjakov, notranjih oblikovalcev, ki pomagajo preplesti vaš okus z modernimi smernicami opremljanja.

Bodite previdni pri izbiri barv

Barve sten naj bodo izbrane premišljeno. Z belo barvo najmanj tvegamo, vendar lahko prostori postanejo, še posebej, če so veliki, hitro monotoni, sterilni, prazni in neosebni. Preden se odločite za barvo sten, izberite barvo tal (parketa, keramike ali druge talne obloge), vrsto pohištva in barvo tkanin, ki bodo prevladovale v posameznem prostoru. Šele potem izberite barvo sten, da bo prostor deloval kot celota. Vendar z barvami ne pretiravajte, npr. če ste ljubitelj rdeče, ne pobarvajte vseh sten rdeče. Raje izberite nevtralno barvo za prevladujočo, ki bo poudarila pohištvo ali predmete, ki pa so lahko v vaši najljubši barvi. Pri izbiri barv bodite pozorni na psihologijo barv (osnove najdete v uvodnem članku teh tematskih strani): nekateri odtenki modre in zelene delujejo sproščujoče in so primerni za spalnice, medtem ko sta rdeča in oranžna bolj primerni za dnevne prostore, v katerih se družimo in smo ustvarjalni. Pazite na kontraste, barvne kombinacije in prenasičenost. Včasih je bolje slediti pravilu »manj je več«.

Določite glavni element prostora

Razporeditev pohištva prav tako kot barve vpliva na celoto prostora. Vsak prostor naj ima glavni element. Največkrat je to kos pohištva, slika, lahko je tudi okno s čudovitim razgledom. Šele po določitvi glavnega elementa drugo pohištvo in dodatke umestite okoli njega. Če je glavnih elementov preveč, prostor deluje prenasičen, prenatrpan, če ga ni, pa nedokončan, neoseben. Tudi postavitev pohištva je pomembna. Mnogi sledijo smernici, da mora biti pohištvo nujno ob steni. Taka postavitev je toga. Vsekakor je treba upoštevati velikost prostora, postavitev oken in vrat, da so pohodne površine nemotene, pa vendar si lahko dovolite premakniti nekaj kosov manjšega pohištva (sedežno garnituro, fotelj, mizico s sobno rastlino) na sredino prostora. S tem boste ustvarili toplo in dinamično bivanje v lastnem stanovanju. Tudi kombinacija starih kosov pohištva z novejšimi trendi lahko poživi prostor, vendar je tu potrebna previdnost z upoštevanjem vidika kompatibilnosti materialov in barv.

Dekoracijo izberite premišljeno

Dekorativni predmeti, okraski so lahko zelo lepi in imajo verjetno za vas čustven pomen. Vendar ne kažite vsega, kar imate, naenkrat. Vsak predmet, ko bo krasil vaše steno, polico, regal ... naj bo skrbno izbran. S pravo umestitvijo dekorja se boste izognili vtisu prenatrpanosti, pa še olajšali si boste brisanje prahu.

Kako opremiti manjše stanovanje?

Sodobna gradnja stanovanjskih hiš in stanovanj je zasnovana na odprtih prostorih, ki dajejo občutek prostornosti, svetlosti. Opremljanje takšnih bivalnih prostor ponuja večjo svobodo pri izbiri in postavitvi pohištva, pestro izbiro materialov in barv tal, sten, stavbnega in oblazinjenega pohištva. Prenavljanje in opremljanje stanovanj z manjšimi prostori, v katerih ni možno porušiti predelnih sten, pa je lahko prava nočna mora.

Odgovor na vprašanje, kako doseči, da prostori niso videti prenatrpani, a da še vseeno vsebujejo vse osnovne elemente, ki jih potrebujemo v določenem prostoru, ni enostaven. Namreč, spalnica brez postelje ni spalnica, kot tudi kuhinja ne more biti brez hladilnika in štedilnika.

Osnovni elementi so neizogibni, pomembno je, da se znamo v manjših prostorih odpovedati določenim stvarem, ki jih ne potrebujemo, in sprejeti kompromise. Na primer v dnevnih prostorih (kuhinji, jedilnici, dnevni sobi) je treba odstraniti stvari, ki jih niste uporabljali že več kot leto dni, jih umakniti, spraviti v klet ali v omaro. Zakaj? Nič ne naredi prostora bolj natlačenega kot vrsta nepotrebnih predmetov, spominkov, daril, ki nimajo uporabne vrednosti.

Očistite stene. Preveč slik, posterjev in plakatov naredijo prostor prenatrpan in dajejo občutek utesnjenosti. Samo ena večja slika naredi prostor zračen in prostoren. Za takšen način prenove stanovanja ni potreben visok denarni vložek, le vzeti si je treba čas, se pogovoriti z družino in skupaj narediti delovno akcijo. Temu lahko rečemo tudi temeljito pospravljanje.

Če so vaše stene potrebne prenove, si lahko privoščite malo večje spremembe. Najprej pretehtajte možnosti, ali lahko združite kuhinjo in jedilnico. Če to ni mogoče, poskusite odstraniti vsaj vrata in povečajte prehod. Izberite svetle barve. Barve ne vplivajo le na vaše počutje, ampak tudi na samo dojemanje prostora. Tapete in pisani vzorci niso primerni za male prostore. Če se vam zdijo stene preveč monotone, jih raje popestrite npr. z enostavnimi stenskimi nalepkami, ki jih lahko po določenem času zamenjate ali odstranite.

V prostor spustite dnevno svetlobo, naj sonce sije v vaš dom. Lahko uporabite tudi dekorativne zavese, vendar se izogibajte težkim temnim zavesam. Uporabite ogledala, ki odsevajo svetlobo in na ta način osvetlijo male prostore ter jih tudi optično povečajo.

To je le nekaj praktičnih nasvetov, saj zna biti opremljanje manjšega stanovanja pravi izziv, ki ne dopušča prevelikega manevriranja in zahteva veliko premišljenosti, predvsem pa racionalnosti. Smiselno je razmisliti tudi o večnamenskem pohištvu, kot so posteljne omare, ki razbremenijo prostor, ali popoln izkoristek stopnic z vgradnimi omarami in predali. Možnosti je veliko, idej nešteto. Zato se ne bojte preurejanja, spomladanski čas je ravno pravšnji. Pogumno zavihajte rokave in si ustvarite udobnejše bivanje, uredite si simpatično zavetje, ki vam ga lahko nudi vaše stanovanje.

Katarina Jazbec
« Nazaj na seznam