Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najstarejša markirana planinska pot in koča

Objavljeno: Ponedeljek, 10.05.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Jurkova koca (2)

Na koncu najstarejše markirane posavske poti na Lisco stoji najstarejša planinska koča v Posavju, Jurkova koča.

Najstarejša markirana planinska pot v Posavju vodi na Lisco. O njej je Planinski vestnik na strani 144 v avgustovski številki leta 1904 objavil, da potekata na Lisco dve markirani poti, in sicer ena iz Zidanega Mostu, druga iz Rimskih Toplic.

Pod obvestilo v Planinskem vestniku o dveh markiranih planinskih poteh na Lisco je podpisan takratni gospodar Jurkove koče, ljubitelj pohodništva in narave, učitelj na Razborju pod Lisco Blaž Jurko (1859-1944). »Kdor si želi lahke ture in krasnega razgleda, naj izleti na lepo Lisco,« je del zapisa. Poti sta omenjeni dve leti zatem, ko je bila svečano odprta prva Jurkova koča na Lisci, ki velja za najstarejšo planinsko kočo v Posavju. Postavil jo je že omenjeni Jurko.

Najstarejsa markirana planinska pot (2)

Zapis »gospodarja« Jurkove koče v Planinskem vestniku leta 1904 (hrani: Ljubo Motore)

Iz Zidanega Mosta na Lisco še vedno vodi najstarejša planinska markirana pot. Z železniške postaje se napotimo preko mostu čez reko Savinjo, nato zavijemo ostro levo in gremo po asfaltni cesti ob reki Savinji do prehoda ceste čez železniško progo. Tu je razcep ceste in napotimo se ravno po asfaltni cesti. Hodimo okoli 500 m, dokler ne opazimo oznake za Gašperjevo kočo in pri oznaki se napotimo desno po makadamski cesti, ki se počasi vzpenja. Pot nadaljujemo po makadamski cesti navzgor in kmalu pridemo do Gašperjeve koče. Po oznakah nadaljujemo pot v smeri Velikega Kozjega ter po nekaj metrih zavijemo levo in nadaljuje s hojo po strmem ter z gozdom poraščenem pobočju. Kmalu pridemo do razgledne točke, kjer se lepo vidi dolina reke Savinje, Zidani Most in v daljavi Kum. Pot nadaljujemo po grebenu in po približno eni uri hoje pridemo do razpotja, kjer lahko desno zavijemo proti Radečam, levo pa je kmalu tudi markirana pot v smeri Lovrenca in Lisce. Če želimo na Lisco, nadaljujemo naravnost po strmini v smeri Velikega Kozjega, kjer po približno 20 minutah pridemo na Veliko Kozje, od koder se širi čudovit razgled. Z razglednega mesta se nato napotimo ravno po pobočju, kjer je označena pot za Lovrenc in Lisco. Napotimo se po tej poti in po 1 uri in 30 minutah hoje pridemo na Lovrenc, od koder že vidimo v oddaljenosti Lisco, do katere imamo prav tako še 1 uro in 30 minut hoje po dokaj dobro označeni poti s planinskimi oznakami. Ob prihodu do cerkvice sv. Jošta imamo izbiro ali se napotimo na Breg prek Razborja ali prek Zajčje gore v Sevnico, lahko pa nadaljujemo levo na vrh Lisce, kjer stoji Jurkova koča in ob njej Tončkov dom, zgrajen po drugi svetovni vojni.

Smilja Radi


 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki