Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nasveti za varno pot na dopust: potovalna lekarna in pregled avtomobila

Objavljeno: Sreda, 14.07.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Potovalna lekarna-Lekarna Krško (4)

Farmacevtka Leja Zadravec z izdelki, ki naj bi jih vsebovala primerno opremljena potovalna lekarna

Poletne počitnice, bodisi na morju bodisi v hribih bodisi na podeželju, nam lahko pokvarijo poškodbe in bolezenske težave. Da bo dopust čim bolj sproščen in brezskrben, ne glede na to, kam se boste odpravili, ne pozabite s seboj vzeti primerno napolnjene priročne potovalne lekarne. Še posebno skrbno jo moramo pripraviti, kadar se na pot odpravljajo kronični bolniki, otroci, nosečnice ali doječe matere.

Kot pravi magistra farmacije iz Lekarne Krško Leja Zadravec, je treba pri pripravi zdravil, medicinskih pripomočkov in drugih sredstev upoštevati starost in zdravstveno stanje dopustnikov oziroma popotnikov, način, trajanje in kraj potovanja ter razvitost tamkajšnje zdravstvene službe in dostopnost medicinske oskrbe. Naše zdravje na poti pa ni odvisno zgolj od naše potovalne lekarne, temveč v veliki meri tudi od ustrezno urejenega zdravstvenega zavarovanja ali morebitnega dodatnega turističnega zdravstvenega zavarovanja.

Priporočljiv je obisk pri zdravniku

»Predvsem za daljša potovanja ali potovanja v eksotične kraje je priporočljivo, da pred odhodom obiščete svojega osebnega zdravnika. Za informacije se lahko obrnete tudi na ambulanto za potnike, ki deluje na območnem zavodu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),« svetuje Zadravec. »Ponekod namreč obstaja tveganje za hepatitis A in B, meningokokni meningitis, kolero, kugo ali tifus, ki jih lahko preprečimo s pravočasnim cepljenjem. Obstaja pa tudi tveganje za malarijo in druge bolezni, ki se prenašajo s piki insektov ter jih preprečujemo z jemanjem zdravil proti malariji in drugimi zaščitnimi ukrepi.«

Kaj naj vsebuje potovalna lekarna?

Potovalno lekarno si pripravimo v eni torbici, ki na potovanju ne bo dostopna otrokom in naj bo zavarovana pred zunanjimi vplivi (svetloba, toplota, vlaga), pravi farmacevtka, zdravila s seboj jemljite v njihovi izvirni embalaži in skupaj z navodili za uporabo. »Poskrbite, da bodo imela zdravila ustrezen rok uporabe. Posebno pozornost posvetite zdravilom, za katere je določen poseben režim shranjevanja. Zanje so na voljo hladilne torbice, ki omogočajo prenašanje takšnih zdravil (npr. insulin, biološka zdravila),« še dodaja.

Osnovna potovalna lekarna naj vsebuje: zdravila, ki jih redno jemljete in vam jih je predpisal vaš osebni zdravnik; prvo pomoč za oskrbo odrgnin in manjših ran (razkužilo za rane, sterilne gaze, lepilni trak, povoji, vodoodporni obliži različnih velikosti, krema, ki pospeši celjenje, termometer), izdelke za preprečevanje ali odpravljanje manjših zdravstvenih težav (zdravila proti povišani telesni temperaturi, bolečinam, glavobolu ali zobobolu, zdravila za blažitev prebavnih težav, praške za nadomeščanje izgubljene soli in vode, zdravila proti potovalni slabosti, za lajšanje alergijskih in želodčnih težav, za vneto grlo in žrelo), razkužilo za roke, izdelke za zaščito pred piki komarjev, klopov in drugih insektov ter izdelke za odpravljanje težav po piku, pinceto za odstranjevanje klopov, izdelke za zaščito pred sončnimi žarki, za nego kože po sončenju ter za lajšanje težav pri sončnih ali drugih opeklinah, pa seveda tudi veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja ali zdravstveno zavarovanje za tujino. Pogosto nam na potovanju še kako prav pridejo tudi mazila za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih pa tudi geli in mazila za boleče in otekle noge. Za daljša potovanja je priporočljiva tudi uporaba posebnih elastičnih nogavic.

Homeopatska potovalna lekarna

Vaša potovalna lekarna lahko vsebuje tudi homeopatska zdravila. »Ob izbiri pravega homeopatskega zdravila vedno poiščemo simptome, ki so podobni simptomom enega izmed naštetih homeopatskih zdravil. Za homeopatsko zdravljenje se smemo odločiti le v primeru običajnih težav in vsakdanjih lažjih boleznih. Pri težjih ali trajnejših zdravstvenih težavah poiščite zdravniško pomoč,« ob tem pravi Leja Zadravec in vam želi lepe, brezskrbne počitniške dni.

Peter Pavlovič


Pred potjo ne pozabite na pregled vašega avtomobila
IMG_20210712_154146

V poletnih dneh je ključen pregled in servis klimatske naprave.


Preden se odpravimo na dopust ali na drugo daljšo pot z avtomobilom, je priporočljivo preveriti delovanje avtomobila, saj bo le tako dopust poln užitkov ter brez stresa in neželenih dogodkov, domov pa se boste vrnili spočiti in pripravljeni na nove podvige.

Kot svetuje Peter Majzelj, mag. inž. inf. in teh. kom., lastnik podjetja Avto Majzelj na Velikih Malencah, je v poletnih dneh ključen pregled in servis klimatske naprave. »Primerna klima v vozilu je predpogoj za varno in previdno vožnjo, še zlasti v vročih poletnih dneh. Servisni pregled klimatske naprave mora zajemati reciklažo z odstranitvijo starega olja in tehtanje kapacitete medija, vakuumiranje z odstranjevanjem vlage in nezaželenih delcev, polnjenje z novim oljem in primerno količino hladilnega medija. Servis klime je priporočljivo opravljati vsako leto, najbolje pred vročimi poletnimi dni, saj je takrat najbolj obremenjena,« pravi strokovnjak na tem področju.

Ko se odpravite na dolgo vožnjo, je pomemben tudi pregled stanja vozila. »Preverimo, kdaj imamo servisni interval motorja, in v kolikor je v kratkem, to opravimo pred daljšo potjo. Servis naj zajema menjavo predvidenih filtrov (oljni, zračni, kabinski, ter goriva) in olja. V vsakem primeru pa pred daljšo vožnjo preverimo nivo in stanje vseh tekočin vozila (olje motorja in volana, ter tekočine hlajenja motorja, zavor in pranja stekel). Prav tako moramo preveriti stanje zavornih ploščic in diskov in stanje vitalnih delov podvozja,« svetuje sogovornik in dodaja še, da ne smemo pozabiti tudi na pregled pnevmatik, žarometov in svetlobnih teles ter pregled obvezne dokumentacije vozila in destinacije.

Vir: Avto Majzelj
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki