Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odpadno jedilno olje je koristna surovina

Objavljeno: Petek, 06.05.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
Komunala, agregat

Agregat, delujoč na v filtrirni postaji prečiščeno odpadno jedilno olje

Projekt VARUJ O(KO)LJE, ki je namenjen ločevanju, zbiranju in oddajanju odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev, restavracij, šol in obratov hitre prehrane, prinaša kar nekaj dobrih rezultatov ter vpliva na večjo ozaveščenost o pomenu pravilnega odlaganja omenjenega odpadka, ki ga je mogoče ponovno uporabiti za energetske in druge namene.

V okviru projekta VARUJ O(KO)LJE so na določenih zbirnih mestih po celotnem Posavju postavljene dodatne ulične zbirne posode rumene barve za zbiranje odpadnega jedilnega olja za predelavo le-tega v nove produkte (ekološko gorivo). Gre za koncept krožnega gospodarstva, ki vpeljuje nove ter prebojne rešitve na področju razvoja ukrepov, postopkov, tehnologij in sistemov za zbiranje in ponovno uporabo odpadnega jedilnega olja.

Komunala, filtrirna postaja

Filtrirna postaja za odpadno jedilno olje

Omenjeni projekt je med drugim omogočil nakup agregata, ki deluje na podlagi prečiščenega odpadnega jedilnega olja. Le-ta bo lahko v primeru izpada električne energije nadomesti vir energije za črpališče pitne vode za nemoteno oskrbo.
Multifunkcijsko vozilo  (2)

Delovno/multifunkcijsko vozilo

Agregat, ki ga poganja odpadno jedilno olje, bo prevažalo delovno/multifunkcijsko vozilo. Obe novi pridobitvi sta sklopu različnih aktivnosti predstavljeni v okviru animacijskih in izobraževalnih delavnic ter promocijskih aktivnosti, v katerih je posebna pozornost namenjena prikazu pravilnega ravnanju z odpadnim jedilnim oljem, saj lahko zlivanje odpadnega olja v naravo zelo onesnaži podtalnico, ki predstavlja enega izmed največjih virov pitne vode.

Skupna vrednost projekta VARUJ O(KO)LJE, v katerem so partnerji poleg Javnega podjetja Komunala d.o.o. Sevnica še Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o., Kostak, komunalno in gradbeno podjetje, d.d., Občina Sevnica, Javno podjetje Komunala Radeče d.o.o. in Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, je 212.597,62 evrov. V višini 136.318,48 evrov je predvideni znesek sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Naložbo VARUJ O(KO)LJE sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom