Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odpadno jedilno olje kot pogonsko biogeno gorivo

Objavljeno: Ponedeljek, 18.04.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
Olje, posoda, ekološki otok

Del ekološkega otoka je tudi ulična posoda v rumeni barvi za zbiranje odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev (foto: Komunala Sevnica).

Z zbiranjem, ločevanjem in oddajanjem odpadnega jedilnega (OJO) smo na dobri poti, da ga uporabimo kot biogeno gorivo v za to predelanih motorjih z notranjim izgorevanjem. Okolje nam bo hvaležno za manj emisij CO2, saj bo odpadno jedilno olje, kot poudarja projekt VARUJ O(KO)LJE, predelano v zeleno gorivo.

IZ ODPADKA V ZELENO ENERGIJO

Koraki za zbiranje, ločevanje in oddajanje odpadnega jedilnega olja so naslednji:
- ohlajeno odpadno jedilno olje zlijemo v gospodinjsko posodico in ko je ta polna, olje zlijemo v najbližjo ulično zbirno posodo rumene barve;
- pooblaščena služba izprazni in počisti ulično zbirno posodo ter zbrano odpadno jedilno olje odpelje do filtrirne postaje, kjer se olje prefiltrira;
- zbrano odpadno jedilno olje se v mobilni filtrirni postaji (velikosti 2 x 1,2 m x višine 2,4 m), ki so jo zasnovali na Oddelku za tehniko in energetiko Kmetijskega inštituta Slovenije, prefiltrira do stopnje, da v njem ni delca, ki bi bil večji od 1 mikrona (to je povsem avtomatiziran proces brez kakršnihkoli kemičnih postopkov, kot je sicer potrebno pri izdelavi biodizla). Zaradi zmogljivih filtrov je zagotovljena kvaliteta odpadnega jedilnega olja in kot tak je primeren za uporabo kot pogonsko biogeno gorivo – brez izpustov toplogrednih plinov in onesnaževanja vode.

DOBRI REZULTATI ANALIZ

Kmetijski inštitut Slovenije že od leta 1992 izvaja kemijske analize goriv in različnih biogenih goriv. Testi so pokazali, da rezultati ustrezajo omejitvam standarda za rastlinsko olje DIN 51623. Na podlagi teh rezultatov je odpadno jedilno olje primerno za uporabo v prilagojenih dizelskih motorjih. Prevoz OJO poteka v rafinerije v Avstrijo in Italijo za predelavo v biodizel.

Naložbo VARUJ O(KO)LJE sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Partnerji v projektu so: Komunala Sevnica, Kostak Krško, Komunala Brežice, Komunala Radeče, Občina Sevnica, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, LAS Posavje, Republika Slovenija - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, EU - Evropski sklad za regionalni razvoj.

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

18.11.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!