Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odpravite štiri najpogostejše bolečine

Objavljeno: Sreda, 09.11.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
0-naslovna-odprava-bolecin
Vas mučijo bolečine v kolenu, vratu, križu ali kolku? Gre za štiri najpogostejše bolečine, katerih vzroke je mogoče pravočasno prepoznati in preventivno delovati. Preberite, zakaj bolečine nastanejo in kako jih lajšati.

Bolečine v kolenu

Bolečine v kolenu so ene najpogostejših bolečin delovno-aktivnih ljudi. Najpogostejši vzroki zanje so degenerativne spremembe, kot sta obrabljenost ali artroza, vnetje ali poškodba sklepa. Največkrat jih občutimo kot bolečine v kolenu pri klečanju, sama bolečina pa ni nujno tudi vzrok težav. Lahko gre za posledico poškodbe ali neravnovesja v hrbtenici ali kolku, npr. pri ploskem stopalu. Nekatere bolečine in stanja se lahko pojavijo tudi po ukvarjanju s športom, npr. tekaško koleno ali sindrom iliotibialnega trakta.
1-bolecina-v-kolenu (1)

Odprava bolečin v kolenu v začetku zahteva počitek in mirovanje, po potrebi tudi hlajenje z ledom. Ko bolečine popustijo, lahko začnemo z razbremenitvenimi vajami, s katerimi pospešimo krvni obtok in celjenje. Pri degenerativnih stanjih je nujno, da telesu prisluhnemo in ga čim prej spravimo v gibanje. S kakšnimi vajami, je odvisno od vrste poškodbe, vsekakor pa ne bo odveč pomoč strokovnjaka.

Bolečine v ledvenem delu

Bolečine v ledvenem delu največkrat občutimo kot nelagodje, kot bolečino v mirovanju ali med gibanjem ali kot občutek prekomerne napetosti mišic. Bolečino v tem delu telesa lahko povzročijo infekcije, tumorji in druga življenjsko ogrožajoča stanja. V kolikor vas muči inkontinenca, izguba moči spodnjih udov, nenamerna izguba telesne teže, nočna bolečina, omejitev v gibanju ali paralizirajoč občutek v trebuhu, je čas, da obiščete zdravnika.
3-bolecina-v-vratu

Lajšanje bolečin v ledvenem delu poteka s pomočjo posturalnih in korekturnih vaj. Če je bolečina v križu posledica pomanjkanja gibanja ali sedečega položaja, si lahko pomagate s terapijami za posturalne vaje, z dihalnimi vajami, kinezioterapijo, manualno terapijo, masažo, trakcijo ali instrumentalno fizioterapijo.

Bolečine v vratu

Poleg bolečin v kolenu in križu so bolečine v vratu ene izmed pogostih težav, predvsem pri tistih, ki opravljajo sedeče delo ali velikokrat ponavljajo en in isti gib. Največkrat se pojavljajo kot kronične epizode, ki izvirajo iz sodobnega načina življenja, slabe drže in telesne neaktivnosti. Ker gre za pogosto težavo, je izvajanje preventivnih vaj za lajšanje bolečin nujno potrebno za preprečevanje resnejših stanj. Vaje za krepitev vratnih mišic obsegajo aktivacijo globokih stabilizatorjev v vratu, sproščanje trapezov z žogico in sproščanje subokcipitalnih mišic.

Kako odpraviti bolečine v kolku?

Bolečine v kolku največkrat pestijo starejše ljudi in so posledica starostnih oz. degenerativnih sprememb ali poškodb. Ko bolečine v kolku napredujejo do tega, da je zaradi njih ovirana normalna hoja ali se pojavi šepanje, je čas za obisk zdravnika, saj se lahko bolečine razširijo tudi na druge dele telesa. Od mesta bolečine je odvisen tudi vzrok, ki pa se lahko skriva tudi kje drugje, npr. v ledvenem delu ali notranjih organih. Odprava bolečin lahko poteka konzervativno, s protibolečinskimi zdravili ali fizioterapijo.
Naročnik: Peti element studio
« Nazaj na seznam