Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Olje nekoliko drugače

Objavljeno: Sreda, 19.06.2019    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Zbirna posodica za jedilno olje (8)

Zbirna posodica za odpadno jedilno olje iz gospodinjstev z navodili za uporabo

Partnerji v projektu Olje nekoliko drugače – Komunala d.o.o. Sevnica, Komunala Brežice d.o.o, Kostak d.d., Javno podjetje Komunala Radeče d.o.o., Občina Sevnica in Društvo U3 Sevnica – želijo z različnimi aktivnostmi in obveščanjem vključiti širšo javnost v odgovorno ravnanje z odpadnim jedilnim oljem iz gospodinjstev.

Odpadno rastlinsko jedilno olje je za okolje zelo obremenjujoč odpadek. Ne smemo ga mešati z ostalimi odpadki in ne zlivati v odtoke ali neposredno v naravo – potrebno ga je zbirati v posebnih posodicah ter jih polne oddajati na mesta za zbiranje odpadnega jedilnega olja.
Olje_malo_drugace_logotipi


TRENUTNA PREVZEMNA MESTA V POSAVJU ZA ODPADNO JEDILNO OLJE

BREŽICE: zbiralnik pri OŠ Brežice, MC Brežice in ekološkem otoku v Slomškovi ulici; v času akcije zbiranja nevarnih odpadkov v Brežicah se ga odda v Zbirno reciklažni center Boršt.
KRŠKO: zbiralne posode na ekoloških otokih na parkirišču v bližini OŠ Jurija Dalmatina na Vidmu in pri OŠ Leskovec pri Krškem ter v mobilni zbiralnici v času akcije zbiranja nevarnih odpadkov ali Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad.
KOSTANJEVICA NA KRKI: zbiralna posoda na ekološkem otoku pri OŠ Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki in mobilni zbiralnici v času akcije zbiranja nevarnih odpadkov ali Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad.
SEVNICA: Zbirni center za odpadke Sevnica ali v času jesenske akcije zbiranja nevarnih odpadkov v mobilni zbiralnici.

V PREMISLEK

Ali veste, da se lahko primerno shranjeno in odloženo odpadno olje iz gospodinjstev ponovno uporabi? Iz enega litra odpadnega jedilnega olja je mogoče proizvesti 0,9 litra ekološkega goriva ali do tisoč litrov bioplina, kar pomeni, da je lahko odpadno rastlinsko jedilno olje koristna surovina. Morda niste vedeli, da odpadno olje iz gospodinjstev, ki konča kot odpadek v okolju (v tleh ali vodi), predstavlja zelo visoko organsko onesnaženje, ki ga morajo mikroorganizmi v naravi razgrajevati več let, da nima več škodljivega vpliva na okolje.

OLJE NEKOLIKO DRUGAČE

Projekt "Olje nekoliko drugače” je bil zasnovan v smeri povezanosti lokalne skupnosti, občin in regije Posavje v skrbi za trajnostno rešitev problematike odpadnega jedilnega olja. S strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je potrjen kot ena izmed operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Posavje. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupna višina sredstev projekta znaša 201.315,03 EUR, znesek sofinanciranja je 130.818,80 EUR. Zaključek operacije je predviden do 30. septembra 2019.







 
« Nazaj na seznam
»