Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Osvetlite vaš dom

Objavljeno: Petek, 14.04.2023    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
notranja-dekorativna-svetila
Notranje luči in osvetlitev imajo veliko vlogo pri ustvarjanju prijetnega in udobnega ambienta v vašem domu. Čeprav se zdi enostavno, pa je izbira prave osvetlitve precej zahtevna zadeva, ki zahteva tudi nekaj načrtovanja in poznavanja pravil sodobnega interierja. V nadaljevanju preberite, kako pozicionirati notranje luči, da bodo pričarale magično atmosfero.

Pravila osvetlitve doma

Najpomembnejši vir svetlobe v vašem domu niso stropne ali stenske luči, temveč naravna svetloba, ki pride skozi okna. Naravna svetloba ne samo, da je najboljša za bivanje, ima tudi pozitivne učinke na počutje in zdravje. Zato si prizadevajte, da v vašem domu zagotovite čim več naravne svetlobe – vgradite velika okna, odstranite zavese ali izberite prosojnejše ter dvignite žaluzije. Poleg tega upoštevajte tudi funkcionalnost prostorov in njihov namen. V kuhinji in kopalnici na primer potrebujete veliko svetlobe, medtem ko je lahko ta v spalnici in dnevni sobi nekoliko bolj mehka in ambientalna.

Tip luči
notranja-svetila

Notranje luči so na voljo v različnih izvedbah. Med stropnimi so najbolj priljubljene nadometne luči in notranja linijska tračna svetila, pri sodobni gradnji pa tudi vgradne luči, ki se skrijejo v beton ali knauf. Naslednja vrsta so stenske luči, ki so primernejše za spalnice ali dnevni prostor. Namizne luči se podajo na nočno omarico, otroško sobo ali v delovni kotiček. S talnimi lučmi ne samo, da pričaramo prijetno ambientalno svetlobo, ampak lahko služijo tudi kot moderni kos notranje opreme.

Kakovost osvetlitve

Kvalitetne luči so učinkovite, varčne pri porabi energije in trajne. LED notranje luči ne bodo samo zmanjšale stroške električne energije, ampak tudi zmanjšale vpliv na okolje. Pri izbiri svetilke si oglejte oznako porabe energije, ki vam bo pomagala izbrati varčne luči. Med najbolj varčnimi in zelenimi trenutno veljajo LED svetilke, ki so do 80 % bolj učinkovite od flourescentnih žarnic.

Barvni spekter svetlobe

Ko govorimo o barvnem spektru svetlobe, imamo v mislih toplo in hladno svetlobo. Topla svetloba je bolj rumena, prijetna in pridušena, medtem ko je hladna svetloba bela in močna. Topla svetloba je primerna za prostore, kjer se družimo in počivamo, na primer jedilnica, dnevna soba in spalnica, medtem ko je hladna svetloba primernejša v prostorih, kjer opravljamo delo, npr. v kuhinji, delovni sobi, kopalnici ipd. Seveda obstajajo že napredna notranja svetila oz. žarnice, ki lahko preklapljajo med enim in drugim načinom.

Velikost prostora in pozicioniranje luči

Poleg vsega tega je tudi pomembno, kako luči umestimo v prostor, glede na namen uporabe in velikost. Skoraj v vseh prostorih pridejo v poštev stropne luči, ki jih glede na potrebe dopolnjujete s stenskimi, stropnimi ali namiznimi svetili. V kolikor niste prepričani, se lahko posvetujete s strokovnjaki za svetila iz podjetja Ilumnia, kjer si lahko ogledate tudi bogato ponudbo trendovskih dekorativnih svetil za vaš dom.
Naročnik: https://ilumnia.si/
« Nazaj na seznam
»