Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pija – lončena posoda za mast

Objavljeno: Četrtek, 16.07.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
PO 4 - po sledeh kulturne dediscine - pija za mast

Lončena posoda za mast - Pija

ZALOKE – Tako kot komplet za osebno higieno, o katerem smo pisali v prejšnji rubriki Po sledeh dediščine, je bila nekoč nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva lončena posoda, t. i., pija, namenjena za hrambo masti. Eno takšnih hranijo pri Kržanovih v Zalokah.

pija - krzan alojz (6)

Alojz Kržan

V družini Kržan iz Zalok se ukvarjajo z izdelavo lončarskih in keramičnih izdelkov že od leta 1939, ko si je tam ustvaril družino Alojz Kržan, ki se je rokodelskih spretnosti naučil od svojega očeta, prav tako lončarja iz Podloga. Tudi Alojz Kržan je prenesel svoje znanje na sina Jožeta, slednji pa na svojega potomca, prav tako Alojza, sicer inženirja kemije in kemijske tehnologije – smer keramika, ki je tudi nosilec obrti lončarstva in keramike.
 
Kot nam je slednji povedal ob obisku, so lončeno posodje v veliki meri nadomestile kovinske posode, zato so se z obrtjo že pred desetletji preusmerili v izdelavo manjših uporabnih in okrasnih izdelkov kot so razne latvice, kolači, pekači, lonci za rože, vrči za vodo, majolike za vino, skodelice, luči idr., ter v večje specifične izdelke kot so krušne in lončene peči ter pečnice. Veliko lončenega posodja in pripomočkov za izdelavo so z namenom ohranjanja etnološke dediščine odstopili Dolenjskemu muzeju, zase pa ohranili le malo izdelkov, med njimi pijo.
 
Pija je bila večja posoda trebušaste oblike, z dvema ročkama in pokrovom, v kateri so gospodinje hranile svinjsko mast več mesecev, praviloma pa v obdobju enega leta oziroma od kolin do ponovnega zakola, saj lončevina zadržuje temperaturo in deluje kot izolator. Pije so izdelovali na klasičnem lončarskem kolovratu, zatem izvedli žganje v pečeh na drva in glazirali, v notranjosti s transparentno glazuro, zunaj pa so bile praviloma zelene. Pija, pa tudi drugo lončeno posodje za kuhanje in shranjevanje živil, je bila sestavni del gospodinjstev in v uporabi še dobro desetletje in več po 2. svetovni vojni, ko se zaradi krize ni dalo dobiti posodja, zatem pa so jo izpodrinile sodobnejše posode za hrambo živil in hladilna tehnika, zato je, razen v primeru posebnega naročila, pri Kržanovih ne izdelujejo več.  
 
B. M.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki