Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Popestritev jedilnika z ribami

Objavljeno: Sreda, 11.11.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Drustvo kmetic Brezice (5)

Članice Društva kmetic Brežice so se udeležile v okviru projekta Riba je In kuharske delavnice.

Ribe, iz katerih lahko pripravimo raznovrstne jedi (namaze, omake, juhe ...), naj bi na jedilnik kot zdrav obrok uvrstili vsaj enkrat na teden in v ta namen so se tudi v Društvu kmetic Brežice odločili za sodelovanje v projektu Riba je IN.

Zgodba o začetkih delovanja Društva kmetic Brežice sega v leto 1976, ko je bil pri Agrarii Brežice ustanovljen Odbor kmečkih žena Brežice. Društvo, ki ga od leta 2013 vodi Zdravka Kampijut, ima okoli 200 članic, ki delujejo v 15 aktivih v brežiški občini. Ena izmed njihovih izvirnih kulinaričnih posebnosti je bizeljski ajdov kolač in doslej so konec oktobra že 13-krat pripravile razstavo ter ocenjevanje. V veliko veselje jim je tudi izdelovanje »pletenega srca«, ki je simbol društva in vsako leto organizirajo tečaj umetnosti izdelave le-tega. Odločile so se tudi za sodelovanje v projektu Riba je IN ter v kulinarični delavnici prejele mnogo uporabnih nasvetov, kako pripraviti okusne ribje jedi, marsikaj zanimivega pa bo ponudil tudi ogled ribogojnice.

Projekt Riba je IN je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter Republike Slovenije. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


 
« Nazaj na seznam
»