Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Popotovanje v knjižni barok

Objavljeno: Četrtek, 14.05.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
003 knjiznica krsko

Katalog krške kapucinske knjižnice: pravi spomenik knjižne kulture

KRŠKO – Tokrat potujemo k pisnim zakladom. Prav tako kot čudežno laterno magico iz naše prejšnje rubrike, navdušujoča simbolnost in skromnost prežemata knjižnični katalog kapucinske knjižnice v Valvasorjevi knjižnici Krško.

Kot nam je zaupala Urška Šoštar iz domoznanskega oddelka omenjene knjižnice, pogled na kapucinsko knjižnico, knjižno dediščino in osupljivo baročno opremo prebudi občutek človeške majhnosti in minljivosti. Vonj knjižnice, doda, pripoveduje o umirjenosti in duhovni poglobljenosti, spoštovanju, znanju, poučevanju, ljubezni do knjig. In to dediščino Valvasorjeva knjižnica s ponosom upravlja od leta 1988.
Če še niste v živo doživeli kapucinske knjižnice v Krškem, res veliko zamujate. Knjižnica s svojo skrivnostno svetlobo očara. Združuje skromnost, neprecenljivost in občudovanja vredno urejenost. Ta še zdaleč ni naključna in pravi vodnik po bogati intelektualni dediščini preteklosti predstavlja t.im. knjižnični katalog samostanske knjižnice. Pogled nanj vam bo razkril latinski naslov, ki pravi: »Iz navedenih črk boš zajemal knjige vseh vrst«. Na podlagi častitljive letnice 1695 je katalog uvrščen v skupino najstarejših knjižničnih katalogov na Slovenskem. Katalog sledi tedanji praksi v samostanskih knjižnicah in organizira splošno, teološko, filozofsko, medicinsko, zgodovinsko znanje med leti 1502 in 1830 v kar 21 vsebinskih sklopov, združenih v abecedne oznake (A-X) ter v pet skupin glede na velikost, torej od Biblij v skupini A do tematsko raznovrstnega gradiva v skupini X. Gre za zvezek s 137 stranmi v velikosti folio (35 cm), ki prinaša osrednje podatke o 1322-tih knjigah. Katalog je popisan s sedmimi različnimi rokopisi, kar razkriva, da je sedem bratov kapucinov opravljajo knjižničarjevo delo. Tako so ohranjali knjižno bogastvo z jasnim zavedanjem o pomembnosti bibliotekarjevega poslanstva v krški samostanski knjižnici. Zahvaljujoč tej predanosti, imamo v Krškem pravi časovni stroj, ki nas popelje skozi različna stoletja, jezike in mejnike v človeškem znanstvenem razvoju.     

M. M.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki