Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poskrbite za svež zrak v vašem domu

Objavljeno: Torek, 27.09.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
1-prezracevalni-sistemi
Sodobne hiše in domovi so zgrajeni kakovostno, kar je po eni strani dobro, po drugi strani pa ustvarijo hermetično zaprt prostor, kjer zrak slabo prehaja. Zato je obvezna oprema sodobnih gradenj tudi prezračevalni sistem, ki poskrbi, da ima prostor vedno dotok svežega zraka.

Zakaj je prezračevanje pomembno?

Vsi imamo radi svež zrak, saj ta vpliva na naše počutje, raven energije in produktivnost. Ker se v zaprtem prostoru nabere veliko prahu, vlage, pare in drugih mikroskopskih delcev, je pomembno, da vsake toliko časa prostor premešamo s svežim zrakom. Slab zrak namreč resno ogroža naše počutje in zdravje, pride lahko do povišanih koncentracij ogljikovega dioksida in zmanjšane koncentracije kisika, kar se kaže skozi težave s spanjem, koncentracijo in mišljenjem. Poleg tega se v prostoru začne nabirati vlaga, posledično se lahko razvije plesen, ki lahko resno škoduje dihalom. Poleg tega je prezračevanje hiše pomembno, saj se lahko začnejo kopičiti neprijetne vonjave.
2-hisno-prezracevanje

Načini prezračevanja

Obstajata naravni in mehanski način prezračevanja doma. Najbolj enostaven in cenovno ugoden je odpiranje oken in vrat, ki velja za naravno in učinkovito metodo, vendar ima nekaj pomanjkljivosti. S prehajanjem zraka skozi okna ali vrata v prostor prihaja tudi onesnažen zrak in mrčes, tovrstno zračenje pa je neugodno v mrzli zimi ali vročem poletju.

Mehanski način prezračevanja deluje s pomočjo ventilatorjev, ki zagotavljajo stalno delovanje in izpolnjevanje higienskih pogojev. Najpogostejši način mehanskega zračenja sta ventilatorsko odzračevanje in rekuperacija oz. prezračevanje z vračanjem toplote.
3-prezracevalni-sistem

Prezračevanje z rekuperacijo

Rekuperator je naprava, ki skrbi za kroženje zraka in izmenjavo temperature med zunanjim in notranjim zrakom. Z njegovo pomočjo lahko poleti prostor hladimo, pozimi pa ga grejemo brez pretirano visokih stroškov in porabe. Prezračevanje deluje namreč tako, da notranji zrak menja z zunanjim, znotraj rekuperatorja pa so paneli, ki skrbijo za prenos energije med enim in drugim. Tako notranji zrak, ki ga rekuperator potegne iz prostora, oddaja svojo toploto zunanjemu zraku, ki s pomočjo rekuperatorja prihaja v notranjost bivalnega prostora. Zaradi te izmenjave toplote je pozimi zrak topel in takšno prezračevanje prostora ne povzroča potrebe po dodatnem gretju. Poleti pa rekuperator deluje ravno obratno.

Najboljša rešitev za prezračevanje hiše

Prezračevanje z rekuperacijo je nekako najboljša rešitev za prezračevanje hiše. Glede na vaše potrebe lahko izbirate prezračevanje z rekuperacijo ali lokalno prezračevanje. Prvi je najbolj učinkovit in se največkrat upošteva že pri sami gradnji, drugi tip rekuperatorja pa v nasprotju s centralnim prezračuje le en prostor. Kateri način prezračevanja je najbolj primeren za vaš dom, bo najbolje ocenil strokovnjak, ki bo naredil najbolj optimalen načrt glede na vaše bivalne navade. V kolikor potrebujete nasvet in ugodno ponudbo, se obrnite na podjetje Dines (www.dines.si), ki je uradni uvoznik in distributer za prezračevalne sisteme LG, Dantherm in Kers.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki